Continuam jurnalul cu povestea unui meșter popular din sudul țării, devenit cunoscut în multe state din Europa și America datorită mobilierului pe care îl împletește din lozie, nuiele sau papură. A pregătit un set chiar și pentru ambasadorul Franței. Constantin Olteanu a dezvăluit o parte din secrete colegei noastre, Ana Sârbu, care l-a vizitat zilele trecute. Atenție! Dacă vreți să cumpărați ceva de el, ar fi bine să veniți cu o bicicletă. În cazul în care optați pentru o mașină scumpă, s-ar putea să vă ceară o sumă mai mare.

Ascunsă parcă de ochii lumii, cu un gard din plante, casa lui Constantin Olteanu din satul Manta le eclipsează pe celelalte din sat. „Aceasta este casa părintească. Tot ce este făcut, este făcut cu mâinile mele. Ideile sunt ale mele,” susține Constatin Olteanu, meșter popular.

S-a apucat de împletit coșuri cu aproape 30 de ani în urmă. Pe atunci era doar un hobby, mai târziu …. a devenit meseria cu care își câștigă pâinea.

„Am avut marea nenorocire să particip la lichidarea avariei de la Cernobâl, sănătatea mi s-o dus și am fost nevoit să mă axez pe meseria dată”, adaugă meșterul popular.

Nea Constantin ne-a invitat în atelierul său în aer liber, unde ne-a povestit de unde a învățat această meserie. „Era un moșnegel la noi, moș Ion. Mă duc la dânsul, îi zic să-mi arate, dar el îmi zice că meseria se fură,” a mai menționat Olteanu.

În satele din Lunca Prutului de Jos există o tradiție veche de confecționare a obiectelor din fibre vegetale, mai ales a coșurilor împletite. Pentru asta meșterul folosește nuielele, lozia, stuful și papura. „Coșulețe, mobilier, obiecte de uz casnic, tot ce solicită piața aceea și facem. Coșulețele, coșuri de piață – acestea sunt mai solicitate, mai ales când mă duc pe la expoziții,” susține Olteanu.

Și-a diversificat gama de produse confecționate datorită cărților pe care le-a studiat. La moment, lucrările lui au ajuns în mai multe țări ale lumii. „Chiar acum am avut o comandă. Două fotolii le-au dus în Germania. Am obiecte și în Germania, America. Ambasadorului Franței i-am făcut un set,” menționează meșterul.

Când vine vorba de prețuri, nea Constantin face glume. „- Care-s prețurile la dvs? Depinde de cumpărător. Mă uit la cumpărător cu ce vine, dacă e cu mașina – iau mai scump, dacă cu bicicleta – mai ieftin.”

Meșterului îi place să facă și… opinci. „Opincile sunt din piele naturală, tot la comandă. Eu când mă duc la sanatoriu, iau opincile și ies la dansuri. O dată am fost la o expoziție în Cahul și umblam cu opincile prin oraș și toți spuneau: el nu este sănătos, el e bolnav.”

Spune că nu îi place să facă lucrări identice și, de multe ori, improvizează. „Eu vreau să-mi pun fantezia în mișcare, să nu mă axez doar pe ceva, cap înnebunesc,” conchide meșterul.

Constantin Olteanu a câștigat mai mult premii naționale și internaționale.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Tudor Bigu