Curtea Tver din Moscova l-a condamnat pe politicianul Alexei Navalnîi la 30 de zile de arest administrativ pentru organizarea mitingului din 5 mai anti-Putin. Imediat după luarea deciziei, judecătorul a început audierea pe cel de-al doilea caz a lui Navalnîi - nesupunerea față de forțele de ordine. Pe acest caz, politicianul riscă o pedeapsă cu arest de până la 15 zile, totuși, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al acestuia, Kira Jarmysh, pedepsele nu vor fi adunate, transmite meduza.io.

Aleksei Navalnîi a fost reținut pe 5 mai în centrul Moscovei și a fost dus la secția de poliție, unde i s-au făcut două procese administrative – nesupunerea ordinelor poliției și al doilea pentru organizarea unui protest. Înainte de proces, programat pentru 11 mai, Navalnîi a fost eliberat acasă.

La 11 mai, judecătorul Dmitri Gordeyev a amânat examinarea ambelor procese administrative ale lui Navalnîi până în data de 15 mai, după ce a satisfăcut cererea apărării opoziționerului de a convoca ofițerii de poliție care au participat la arestarea lui și care i-au făcut procesul.

Protestele „El nu este regele nostru”, programat pentru a patra inaugurare a președintelui Vladimir Putin, au avut loc pe 5 mai în multe orașe din Rusia. Potrivit poliției ruse, au fost reținute 1600 de persoane, dintre care 158 de minori.