O nouă deciziei de condamnare a R. Moldova. CEDO a făcut publică hotărârea în cauza Mereuţa contra Moldovei, prin care statul nostru a fost condamnat pentru nepedepsirea agresorului care l-a atacat pe reclamant, atac în urma căruia i-a fost amputat un picior, dat fiind faptul că anchetatorii au eşuat să respecte termenele limită prevăzute de Codul de procedură penală pentru înaintarea invinuirii, anunță lhr.md. Astfel, statul va fi obligat să achite 7.500 Euro cu titlu de prejudiciu moral.

În speță. Reclamantul Mereuță, la 29 iulie 2009, îşi sărbătorea ziua de naştere cu un grup de prieteni lângă un lac, unde a fost atacat de către S. care era în stare de ebrietate şi avea la el o armă de vânătoare. S. era furios pe motiv că reclamantul şi prietenii săi l-ar fi agresat pe unchiul său. S. l-a lovit pe unul din prietenii reclamantului cu ţeava de la armă şi a tras patru focuri în maşinile parcate în apropiere. Reclamantul a încercat să-l împiedice pe S. să tragă din armă, dar a fost împuşcat de la o distanţă de cinci metri în gamba piciorului drept. Reclamantul a repetat încercarea de a-l dezarama pe S. ce a dus la încă două împuşcături de la o distanţă mică în gamba dreaptă.

În urma atactului reclamantul a suferit leziuni grave, care au dus la amputarea piciorului deasupra genunchiului. La data de 31 iulie 2009 a fost iniţiată urmărirea penală împotriva lui S. fiind acuzat de huliganism cu folosirea armei de foc urmat de cauzarea unui prejudiciu considerabil sănătăţii. Însă, deși S. a fost recunoscut în calitate de bănuit, i-a fost înaintată învinuirea și el şi-a recunoscut vina, acesta a scăpat nepedepsit din cauza nerespectării termenelor limită.

În faţa Curţii reclamantul s-a plâns de ineficienţa investigaţiei a circumstanţelor maltratării sale.

Decizia Curţii. Curtea a constatat violarea Articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, sub aspect procedural, notând că reclamantul a suferit leziuni considerabile urmare a atacului lui S. Deşi speţa a fost relativ simplă, şi anume principalul suspect a fost identificat şi şi-a recunoscut vina, investigaţia penală a durat un an şi 8 luni. Mai mult decât atât, ea s-a finisat fără pedepsirea agresorului deoarece anchetatorii au eşuat să respecte termenele limită prevăzute de Codul de procedură penală pentru înaintarea invinuirii acestuia. Curtea nu a acceptat argumentul Guvernului precum că autorităţile au făcut totul posibil şi că achitarea reclamantului a avut loc urmare a hotărârii neprevăzute a Curţii Constituţionale adoptate după un an şi trei luni de la atac. Corespunzător investigaţia alegaţiilor reclamantului privind maltratarea nu a fost adecvată sau suficient de efectivă.

Reclamantul a solicitat 44.000 Euro cu titlu de prejudiciu material şi 500.000 Lei cu titlu de prejudiciu moral, precum şi 360 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea i-a acordat reclamantului suma de 7.500 Euro cu titlu de prejudiciu moral.