Un grup de lucru, instituit de ministerul Economiei și Infrastructurii, va examina situația accidentelor rutiere, soldate ca rezultat al amplasării arborilor (nuc, salcie, plop ș.a.) în zona drumului public. Grupul va analiza și posibilitatea de a înlocui plantațiilor rutiere în zona de siguranță și de protecție a drumurilor publice.

Conform Ordinului ministrului Economiei și Infrastructurii, Grupul de lucru va elabora un studiu referitor la influența plantațiilor rutiere asupra siguranței rutiere; va examina posibilitatea înlocuirii plantațiilor rutiere existente cu altele, care să asigure siguranță maximă în cazul impactului cu acestea a participanților la trafic; va prezenta analiza cost beneficiu a acțiunilor propuse; va prezenta un Plan de acțiuni, pe termen mediu sau lung, cu privire la înlocuirea arborilor din zona de siguranță și protecție a drumurilor naționale cu alte plantații rutiere conform situării.

„Datele arată că cele mai multe decese, în cazul accidentelor rutiere produse pe drumurile naționale, sunt din cauza impactului cu arborii amplasați pe marginea carosabilului. De aceea, vreau să facem o analiză detaliată și să vedem cum putem înlocui arborii cu alte plantații rutiere”, a notat Chiril Gaburici.

De asemenea, Administrația de Stat a Drumurilor va prezenta informații cu privire la resursele financiare alocate anual pentru defrișările/înlocuirea acestora și alte acțiuni întreprinse în acest sens.