/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Comercianți vor un loc la piață, nu la iarmaroace: „După câtă lume în țară, atâția și cumpărători”

missing
16 mai 2018, ora 17:52

În fiecare dimineață, Parascovia face naveta spre capitală din comuna Ciorescu. La piața improvizată din sectorul Râșcani al capitalei, am găsit-o comercializând legume și căpșuni. Femeia spune că încearcă astfel să câștige un ban, pentru a-și întreține cei trei copii: „Nu avem condiții, nu avem piață unde să vindem, stăm pe marginea drumului, ni se strică produsele, o grămada aruncăm seara. Ne-am adresat de câteva ori la pretură – nu ne face nimic. Dacă ne duce, ne duce unde trece un cumpărător pe oră”.

Nu departe – o altă femeie… tot dintr-o suburbie a capitalei. A muncit o viață, iar acum, cu o pensie lunară de 725 de lei, se vede nevoită să vândă tot ce mai are prin grădină, ca să supraviețuiască: „Pun ceapă, usturoi, umplu borș, fac conservații și mă hrănesc cum pot. Facem măcar de mâncare, de pâine. Venim și nu avem unde vinde, nu avem loc de vânzare”.

Lipsă de cumpărători și la Piața Centrală. Deși vânzătorii vin cu marfa de la sute de kilometri, cumpărători nu prea sunt.

„De unde este căpșuna? – De la Soroca. – Cu cât o vindeți? – Cu 40. – Aveți cumpărători? – După câtă lume în țară, atâția și cumpărători”.

„– Nu știm precis ce-o să fie mâine, poimâine, depinde de timp. – Dar aveți cumpărători? – Așa, când și cum, când sunt, când… ”

Totuși, unii spun că au vânzări bune. Totul depinde cum îți aranjezi marfa în vitrină.

„Un pahar costă opt lei, două pahare costă 15 lei, trei pahare 20 de lei. – Aveți cumpărători? – Da. – De unde veniți? – Din Ialoveni”.

Cumpărătorii spun că prețurile sunt mari, dar cu pofta nu te pui.

„E scump, dar ce să facem”.

„Am cumpărat un kilogram de căpșuni cu 35 de lei. Aici e 35, dar mai încolo sunt 40, important e să fie gustoase”.

Contactat de TV8, pretorul sectorului Râșcani ne-a spus că vânzătorilor le-au fost oferite locuri în mai multe regiuni, doar că ei sunt obișnuiți să-și vândă marfa pe unde apucă. Potrivit unui comunicat al Primăriei, în perioada 15 mai – 30 noiembrie, în sectoarele capitalei vor fi amenajate iarmaroace pentru comercializarea produselor agricole autohtone.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram