Încă o ambasadă la Ierusalim. Guatemala este al doilea stat care și-a mutat astăzi misiunea diplomatică de la Tel-Aviv la Ierusalim, în Israel, la doar două zile după ce la fel a procedat Statele Unite. Relocarea are loc pe fundalul criticilor dure din partea comunității internaționale și a protestelor violente ale palestinienilor.

Guatemala este prima țară din America Latină care recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. La ceremonia de inaugurare, premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăudat gestul Guatemalei.

„Sunteți mereu printre primii. Sunteți a doua țară care recunoașteți Israelul. Guatemala ne este stat-prieten”, a menționat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Decizia Guatemalei vine în contextul relocării Ambasadei SUA la Ierusalim, gest care a atras critici internaționale și a destabilizat relația dintre Palestina și Israel.

60 de palestinieni au murit și alți 2500 au fost răniți luni de militari israelieni în timp ce protestau împotriva recunoașterii Ierusalimului ca fiind capitala Israelului.

SUA se apară și spune că violențele nu ar avea vreo legătură directă cu mutarea ambasadei la Ierusalim. Reprezentanta Americii la ONU a sprijinit deschis Israelul în contextul incidentelor de luni la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

„Nici o țară nu ar fi acționat cu mai multă reținere decât a făcut-o Israel. Violența vine din partea celor care resping existența statului Israel în orice locație”, a declarat Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU.

Disputa dintre Israel și Palestina este una crâncenă. Cele doua state își adjudecă Ierusalimul drept capitală.