După ce în Chișinău au fost confirmate două cazuri de import de rujeolă, Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că au fost înregistrate noi cazuri probabile de rujeolă la doi copii cu vârsta de 6 luni și 6 ani.

O bolnavă de rujeolă în vârsta de 21 ani are un copil cu vârsta de 6 luni, care nu poate fi vaccinat contra rujeolei. Pe parcursul lunilor aprilie-mai copilul suferă de o bronșită cu acutizări periodice. Copilul a fost internat la spital pentru clarificarea diagnosticului, iar ulterior s-a constat că pe fonul bronșitei, la copil au apărut erupții pe mucoase și piele, caracteristice pentru rujeolă.

Un caz probabil de rujeolă a fost înregistrat și la Drochia, la un copil în vârstă de 6 ani. Copilul nu este vaccinat și s-a îmbolnăvit în ziua de 10 mai. Ulterior, pe tegumentele copilului au apărut erupții caracteristice pentru rujeolă și a fost spitalizat. Ca sursă de infecție, posibil, a servit un moș al copilei, care s-a întors din Ucraina (regiunea Kiev) și probabil a făcut rujeola în perioada 16-26 aprilie curent, care a rămas ne diagnosticată.

Situația epidemică privind rujeola rămâne a fi nefavorabilă în mai multe țări din Europa (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia etc.), însă cea mai tensionată continuă să rămână în Ucraina și România.

În Ucraina pe parcursul anului curent au fost înregistrați 15.261 bolnavi prin rujeolă.