Peste 200 de obiecte de artă, confecționate manual de către deținuții din penitenciarele din țară au fost aduse în centrul capitalei și expuse la vânzare. În timp ce unii trecători doar au admirat lucrările, alții au achiziționat câte ceva. Jumătate din banii obținuți vor fi donați copiilor bolnavi de cancer de la Institutului Oncologic. Restul vor ajunge în conturile deținuților.

Deja a devenit o tradiție ca în fiecare an, de Ispas, să fie organizată o expoziție cu lucrări confecționate manual de către deținuți. Icoane, tablouri, suporturi, obiecte de decor, broderii – toate meșterite de condamnați. Prețurile sunt diferite – de la 30 de lei la 5000 lei.

„Avem, în mare parte, obiecte cu tentă religioasă realizate de deținuți din toate penitenciarele. Aici puteți să vedeți obiecte realizate de deținuții minori de la Goian. Cel mai scump obiect expus astăzi este icoana Sf.Gheorghe – prețul ei este de 5000 lei”, spune Sergiu Bâlba, specialist al direcției reintegrare socială ANP.

Evident, obiectele expuse au fost sfințite. Cele peste două sute de lucrări au fost admirare de trecători. Unii au procurat câte ceva.

„Iată am luat să pun aici o icoană și să o așez să o am ca amintire la mine. Și iată îmi pare că am să iau și asta pentru șervețele e foarte simpatică, frumușică. – Prețurile cum vă par – Normale prețurile nu e scump”.

„Acolo tot oameni stau. Acolo sunt mai deștepți ca aici”.

„Noi foarte mult apreciem lucrările care le fac deținuții. Știm cât suflet ei depun în toată asta și plus la asta inițiativa este foarte frumoasă pentru că jumătate din banii donați vor fi oferiți spitalului oncologic secției pediatrie”.

Evenimentul a fost organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor în comun cu Mitropolia Chişinăului.

Reporter: Sabina Roibu
Imagine: Tudor Bigu