Trei inspectori de patrulare au fost reținuți de procurori pentru corupere pasivă. Ei sunt bănuiți că activând pe un drum public opreau șoferii, invocând suspiciunea că ar fi condus în stare de ebrietate, după care estorcau bani pentru a nu documenta cazurile. Unul dintre persoanele reținute este un comandant de grupă din Regimentul de Patrulare nr.2 Bălți al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI. Lor li se incriminează săvârșirea infracțiunii prevăzute la art. 324 alin.(2) lit. b) și c) din Codul Penal.

Într-un comunicat al procuraturii, se spune că inspectorii activau pe un drum la intrarea într-un sat din raionul Fălești. Ei opreau mașinile, invocând suspiciunea că șoferii acestora ar fi condus în stare de ebrietate. După mai multe discuții și „negocieri”, manifestând un comportament neetic și folosind un limbaj licențios, polițiștii extorcau și primeau sume de bani cuprinse între 1000 și 10.000 lei, atât în valută cât și în euro. În schimbul banilor estorcați, inspectorii de patrulare nu dădeau curs documentării cazurilor de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Din materialele cauzei s-a stabilit că, șoferii care erau stopați fiind suspectați de conducere în stare de ebrietate, erau supuși, în mod selectiv, testului de alcoolemie cu un aparat alcoolscopic neidentificat. În urma perchezițiilor efectuate în automobilele de serviciu, oficiile și domiciliile figuranților, au fost ridicate mijloace bănești, precum și alte probe care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile.

Inspectorii de patrulare implicați au fost reținuți pentru 72 de ore, iar dacă aceștia vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 300 de mii la 400 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 7 la 10 ani.