Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control și-a reiterat din nou poziția privind necesitatea de a exclude amplasarea unilaterală a așa-numitor posturi mobile de control grăniceresc și vamal în orașul Bender, declarat localitate cu regim sporit de securitate.

„Prin acțiunile reprezentanților transnistreni, cetățenii sunt supuși fără temei unui control riguros chiar în perimetrul orașului, fiindu-le restrâns dreptul la libera circulație. Asemenea acțiuni, care în ultimul timp au fost fixate de mai multe ori, demonstrează clar încălcarea regimului Zonei de Securitate de către structurile de forță anticonstituționale”, se menționează într-un comunicat de presă al delegației Republicii Moldova la CUC.

Ulterior, în cadrul ședinței de lucru a co-președinților Comisiei Unificate de Control, reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova, s-a discutat asupra textului final al proiectului deciziei referitor la asigurarea securității și liberei circulații pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc.

Reprezentantul Ucrainei în Comisia Unificată de Control, Serghei Jivciuc, a făcut apel către părți de a mobiliza eforturile pentru identificarea soluției de compromis. Acesta a reamintit că în cel mai scurt timp se va convoca o nouă reuniune în formatul 5+2, iar nesoluționarea problemelor legate de libera circulație pe acest pod, ar putea avea impact negativ asupra deciziei finale în cadrul reuniunii, dar și asupra implementării mai multor proiecte de asistență în această regiune. Totuși, în cadrul ședinței nu s-a atins un consens