/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/FOTO. VIDEO/ Pe străzile Capitalei va circula un electrobuz: „În loc de rutiere să fie așa troleibuze, va fi foarte bine”

missing
18 mai 2018, ora 18:30

Electrobuzul este dotat cu baterii care îi asigura o autonomie de circulație de 30 de kilometri. Procedura de reîncărcare a acestora durează cel mult 10 minute.

„Tendințele mondiale sunt pentru transportul ecologic. După testare, examinăm toți parametrii, datele statistice care vor fi monitorizate pe parcurs și după ne vom expune de eficacitatea acestei unități de transport”, a menționat Dorin Ciornîi, director interimar „RTEC”.

La prezentarea electrobuzului a fost prezent și Ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova.

„Astfel de transport deja circulă în Minsk, iar noi sperăm că ele vor circula și în Chișinău. Eu vreau să doresc acestui proiect mult succes și toate cele bune”, a declarat Serghei Ciciuc, ambasadorul Republicii Belarus în Moldova.

Șoferii spun că electrobuzul este ușor de manevrat.

„Volanu-i ușor, are condiționer. Așa troleibuz trebuie să aducă. Pentru pasageri, pentru oraș, pentru noi șoferii pentru că dacă lucrezi pe un troleibuz vechi, vii acasă obosit, dar cu acesta eu cred că…confortabil. Este mai ușor că nu ești legat de sârme”, spune Valeriu Munteanu, conducător auto.

Asemenea unități de transport deja circulă prin România, iar autoritățile de acolo planifică să achiziționeze și altele.

„La momentul de față, în România sunt zece autobuze. Până la urmă se rezolvă două probleme: poluarea și a doua problemă care se rezolvă sunt costurile”, susține Cristian Samson, reprezentantul unei firme în România.

După prezentare, electrobuzul a pornit pe străzile capitalei, iar oamenii au rămas plăcut surprinși când au văzut un asemenea vehicul.

„Chiar am fost curioasă să urc și îmi pare foarte bine și aș dori să fie mai mult transport de acest gen, să fie la oameni comod și să fie toți mulțumiți”.

„În loc de rutiere să fie așa troleibuze, o să fie foarte bine. Cred că la toată lumea o să-i placă”.

„Demult așa transport ne trebuie în orașul nostru”.

„Tare este comod și tare-i frumos și încăpător”.

Un asemenea electrobuz importat din Belarus ne-ar costa 380 de mii de euro, iar dacă l-am asambla la Chișinău – 200 de mii de euro. În plus, o stație de alimentare a bateriilor pentru acesta costă încă 150 de mii de euro. Capacitatea electrobuzului este de 168 de locuri.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Oleg Cozlov

Foto: chisinau.md

Foto: chisinau.md

Foto: chisinau.md

Foto: chisinau.md

Foto: chisinau.md

Foto: chisinau.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram