O femeie cu doi copii minori riscă să rămână pe drumuri după ce apartamentul în care locuiește a fost cumpărat de fostul ei soț. Femeia spune că decizia este ilegală pentru că bărbatul nu a contribuit cu nimic la procurarea locuinței. De partea cealaltă, fostul soț spune că anume femeia este de vină că a rămas fără locuință. Acesta a cumpărat-o pentru că ea nu i-a achitat partea de bani care i-a revenit după partajarea averii.

Aliona Balan spune că a decis să divorțeze în 2010, sătulă de scandalurile și amenințările fostului ei soț, pe atunci angajat al Ministerului Afacerilor Interne. Au fost cazuri când bărbatul ar fi agresat-o fizic, iar polițiștii, chemați să o salveze, îi dădeau dreptate lui. Situația nu s-a schimbat nici după ce în familia lor a venit pe lume un copil: „Am venit de la masterat și mergeam pe drum, eram în fața casei și persoana dată, Zburlea Trofim, m-a lovit după cap, iar în momentul acela eu m-am dezechilibrat. În acea seară am chemat poliția, dar el cu legitimația a făcut tot. Polițiștii s-au comportat parcă eu l-am lovit pe el, dar nu el pe mine”.

După divorț, cei doi au continuat să trăiască în același apartament încă 5 ani. Între timp, instanța a decis că, după partajarea averii, femeia urma să îi plătească fostului soț o anumită sumă de bani, iar apartamentul să-i revină ei în totalitate. Aceasta însă nu a mai putut plăti banii, iar datoria ei față de bărbat creștea. Astfel, executorul judecătoresc a scos apartamentul la licitație, care a fost cumpărat, într-un final, de fostul ei soț. Acesta spune că toată procedura a fost legală.

„Apartamentul a fost al ei, dar executorul a pus sechestru pe tot apartamentul că ea îmi era datoare cu 368 de mii de lei pentru jumătate de apartament. Executorul o scos-o repede la licitație și jumătate de an s-a stopat, dar dobânda a crescut și după jumătate de an el a scos-o la a doua licitație, apoi a treia, nu s-a vândut. Eu am cumpărat-o în contul datoriilor și eu am plătit diferența. Cât ea îmi era datoare, a crescut dobânda și am plătit diferența. După jumătate de an”, povestește Trofim Zburlea.

Între timp, Aliona s-a recăsătorit și a mai născut un copil. Dar a divorțat și de al doilea soț. Acum, femeia așteaptă cu înfrigurare momentul în care va fi alungată în stradă, alături de cei doi copii: „El face prin orice modalitate ca noi să ieșim din casă. Nu știu la cine să mă adresez și nu știu cum a făcut persoana dată ca am rămas fără apartament, cu doi copii afară. Banii joacă foarte mult rolul în situația dată și niște cumetre mi-au spus că el așa de mulți bani a dat peste tot că eu nu o să fac nimic”.

În procesul de judecată femeia este asistată de un avocat din oficiu. Potrivit acestuia, pe 5 iunie a fost fixată o ședință la care se va discuta când familia va fi evacuată din casă.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Tudor Bigu