Alegeri locale anticipate au loc astăzi la Chișinău, Bălți și în alte cinci localități din țară. În total, în această competiție electorală s-au înscris 30 de candidați. Dintre aceștia 8 sunt femei și 22 - bărbați. Cei mai mulți candidați la funcția de primar au fost înregistrați în municipiile Chișinău și Bălți: 11 și, respectiv, 8 candidați.

Pe lângă Chișinău și Bălți, alegeri au loc în comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hâncești, comuna Volovița din raionul Soroca, Pârlița din raionul Ungheni și comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei. În total, au fost tipărite 752 de mii 460 de buletine de vot, dintre care 474 de mii 816 sunt în limba română, iar celelalte – în rusă. Pentru Chișinău au fost tipărite 634 de mii 547 de buletine – peste 408 mii în limba română. Candidații la funcția de primar de Chișinău, în ordinea înscrierii în buletinul de vot, sunt:
1. Vasile Costiuc, Partidul Politic „Democrația Acasă”
2. Andrei Năstase, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr
3. Alexandr Roșco, Partidul Politic „Casa Noastră-Moldova”
4. Valeriu Munteanu, Partidul Liberal
5. Ion Ceban, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
6. Victor Strătilă, Partidul Verde Ecologist
7. Alexandra Can, Partidul National Liberal
8. Maxim Braila, Partidul Popular din Republica Moldova
9. Silvia Radu, candidat independent
10. Alexandru Mîțu, Partidul Ruso-Slavean din Moldova
11. Constantin Codreanu, Partidul Unității Naționale

Pentru municipiul Bălți sunt tipărite 105 mii 275 de buletine, dintre care 54 de mii 398 sunt în limba română. Candidații la funcția de primar de Bălți sunt:
1. Arina Spătaru, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”
2. Alexandr Usatîi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
3. Pavel Verejanu, Partidul Politic „Șor”
4. Nicolai Grigorișin, Partidul Politic „Partidul Nostru”
5. Sergiu Burlacu, Partidul Unității Naționale
6. Elena Grițco, candidat independent
7. Simion Guțu, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”
8. Oleg Topolnițki, Partidul Ruso-Slavean din Moldova

În comunele Leușeni, Nemțeni, Volovița și Pârlița sunt câte doi candidați, iar în comuna Jora de Mijloc – 3 candidați. Alegătorii trebuie să se prezinte la urnele de vot cu buletinul de identitate și fișa de însoțire în care este indicat domiciliul sau reședința. Persoanele care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu se pot deplasa la secția de votare pot solicita urna mobilă. Cererile pentru urna mobilă pot fi făcute în scris până la ora 15.00 și trebuie să fie însoțite de un certificat medical. Bugetul alegerilor locale noi din acest an depășește 22,5 milioane de lei.