Aproximativ 4000 de clădiri, aflate în gestiunea municipalității, sunt utilizate ilegal și nu sunt înregistrate la Oficiul Cadastral, susține șefului interimar al Direcției Economie a Primăriei, Vladimir Iermicioi. Funcționarul spune că, din cauza neînregistrării acestora, Primăria riscă să-și piardă bunurile.

Iermicioi spune că ar fi încercat, în repetate rânduri, să redobândească actele de dare în exploatare a clădirilor respective. Oficiul Cadastral susține însă că acestea nu corespund cerințelor: „Am încercat la Guvern, am scris la Guvern vreo cinci, șase ani la rând și în prezent acum în luna mai a apărut legea cu privire la delimitarea bunurilor unde la urmă este scris că în timp de jumătate de an, Guvernul trebuie să facă regulamentul respectiv”.

Din totalul clădirilor care aparțin municipalității și nu sunt înregistrate la Cadastru este și grădinița-creșă cu numărul 89 din sectorul Botanica al capitalei. Deși instituția activează încă din anul 1968 aceasta nu este în proprietatea primăriei.

Aceeași situație e și în ceea ce privește gestionarea terenurilor.

„În marea majoritate, nu sunt evaluate și nu sunt înregistrate în evidența contabilă a agenților economici ce le administrează. Mai mult, ele nu sunt înregistrate nici într-un alt bilanț contabil astfel, dacă pornim de la noțiunea proprietate, proprietar acestea sunt calificate drept bunuri fără stăpân”, susține Angela Efremov, șeful secției Analiză economică.

Chișinăul nu-și administrează eficient nici bunurile date în locațiune, iar din această cauză, anual, bugetul municipal ratează venituri de aproximativ 700 de milioane de lei.

„S-a constatat că autoritatea municipală transmite spații în locațiune la un preț de la 25 până la 142 lei pentru un metru pătrat în condițiile actuale în municipiul Chișinău când prețul pentru un metru variază între 50 și 100 de euro în spații comerciale”, spune Roman Vitiuc, șeful Direcției Generale Audit Intern.

„Ca la „Euronews” când arată numai imaginea și fără comentarii. De asta și trăim cum trăim și stăm cu mâna întinsă la toți pentru că stăm cu un sac de bani și nu putem să-l valorificăm”, menționează Ruslan Codreanu, primar interimar al Capitalei.

Un audit efectuat recent arată că doar 58 la suta din sediile instituțiilor municipale sunt înregistrate corespunzător.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Vlad Coroban