Deși observatorii „Promo-Lex” au numărat cu 90 de voturi mai puțin pentru candidatul Ion Ceban față de CEC, diferența nu influențează rezultatul final, susține Pavel Postică.

„Ceban Ion – PSRM, date preliminare Promolex – 91 485, date preliminare CEC – 91 575. Năstase Andrei, este exact același rezultat – 71 803voturi. Procentul deja practic nu variază semnificativ, pentru că diferențele nu sunt atât de mari. Putem practic să confirmăm rezultatele anunțate de către CEC,” a declarat Pavel Postică, director de program „PROMO-LEX”

Nici în Bălți, nici în celelalte 5 localități în care s-au desfășurat ieri alegeri, nu s-au înregistrat diferențe majore dintre cifrele indicate de CEC și Promo-Lex. Cele mai multe încălcări, în ziua alegerilor, dar și în campania electorală au fost înregistrate în localitatea Jora de Mijloc.

În localitatea Jora de Mijloc, încă pe parcursul campaniei electorale, a fost depășit plafonul de cheltuieli permis de legislație de către un concurent electoral. În rezultat am observat că acest concurent electoral cu un scor destul de mare a câștigat scrutinul,” a mai specificat Postică.

Încălcările nu au lipsit nici la închiderea secțiilor de votare. Conform observatorilor „Promo-Lex”, la 99 dintre secții, mai mult de o persoană s-a implicat în numărarea voturilor, ceea ce contravine Regulamentului.

„În conformitate cu prevederile Codului Electoral, doar un singur membru al organului electoral prezintă tuturor restul funcționarilor și celor prezenți în secția de votare buletinul de vot să se convingă că într-adevăr ștampila „Votat” este aplicată în dreptul unui sau altui concurent electoral,” a adăugat Postică.

Mai mult, la 94 de secții de votare s-a trecut direct la întocmirea proceselor verbale fără verificarea formulelor de calcul și a rezultatelor, iar în 21 de procese verbale au fost depistate erori tehnice. Persoane neautorizate au asistat la numărarea voturilor în 8 cazuri, o urnă de vot avea sigiliul afectat, iar în 19 cazuri, buletinele nu au fost transportate cu escorta poliției la Consiliul Electoral de Circumscripție.