Liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, apare într-o investigație din cadrul emisiunii „România de iubesc” de la PRO TV privind piața agricolă din țara vecină. Liderul PD este menționat în calitate de apropiat al milionarului Vaja Jhasi, cetățean american, georgian, rus și moldovean, născut în Rusia. Acesta cumpărase cu ani în urmă cea mai mare fabrică e prelucrare a uleiului din România, Ultex Ţandărei.

Vaja Jhasi a ajuns în 2014 să cumpere cea mai mare fabrică de prelucrare a uleiului din România, Ultex Ţandărei, aflată în faliment, printr-o altă firmă, Floarea Internaţional. După o perioadă de incertitudine şi procese, activitatea de la Ţandărei părea să fi reînceput.

Ulterior, asupra fabricii au început să planeze suspiciuni de spălare de bani. „De aici sigur și firesc se naște un semn de întrebare. N-ai plătit la cei de unde ai luat banii, nu ți-ai plătit obligațiile pe care le aveai pentru materie primă, nu ți-ai plătit salariații și erau salarii pe luni de zile restante, dar, de fapt, ai lucrat de multe ori la capacitate totală și ți-ai vândut produsul finit”, se menționează în investigație.

Este și motivul pentru care la momentul respectiv s-a făcut o sesizare către ANAF, pentru că este firesc să se nască întrebarea: “Unde s-au dus banii?”

„Cel mai influent om dincolo de Prut, eminența cenuşie a politicii, este preşedintele Partidului Democrat din Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost acuzat în nenumărate rânduri de preluarea ostilă a unor afaceri prospere în Moldova”, scriu cei de la ProTV România.

În România există o plângere la DIICOT înregistrată pe numele lui Plahotniuc pentru şantaj şi ameninţarea unui om de afaceri moldovean, Vleaceslav Platon. Urmărirea penală a fost blocată pentru că DIICOT considera că nu sunt fapte care să privească statul român.

Vaja Jahsi recunoaşte că este un apropiat de-al lui Vladimir Plahotniuc, dar ca acesta nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în România.

„Am încercat să vorbim şi cu Vladimir Plahotniuc, dar acesta nu ne-a răspuns la solicitări. Interesant este că acest personaj are multiple identităţi: cetăţean rus, moldovean, dar şi român. Şi-a dobândit cetăţenia romană în 2001 sub un alt nume, Vlad Ulinici”, menționează cei din cadrul emisiunii „România te iubesc.”

Emisiunea poate fi urmărită AICI.