Fenomen inedit pe cerul din Chișinău: pe la amiaza soarele a fost înconjurat de un inel luminos, având culorile curcubeului. Specialiștii spun că am urmărit un halo lunar, fenomen care se formează în momentul în care soarele sau luna strălucesc sub nori subțiri, compuși de cristale de gheață.

Cetățenii care și-au aruncat astăzi ochii spre cer, în orele amiezii, au putut observa unul dintre ele mai spectaculoase evenimente astronomice: haloul lunar. Pe unii oameni, fenomenul i-a îngrijorat, și au presupus că este un semn de la Dumnezeu care prevestește ceva rău.

„Nu prea bine. Ceva necunoscut vine spre planeta noastră. Dar eu mai tare mă gândesc că ceva este de la Dumnezeu. Tot este ceva. Un semn. Îmi pare că e un semn.”

„Pe de o parte este frumos, dar pe de alta parte nu, pentru că soarele se apropie de planetă. O să fie o încălzire globală, se vor topi ghețarii și va fi apocalipsa.”

„Ceva spre bine. Azi este Sfântul Nicolae. Ceva spre bine.”

„Elipsa de soare. Ați mai văzut vreodată așa ceva? Da sigur, în Moldova era așa evenimente.”

Cercetătorii științifici spulberă fricile oamenilor și spun că halo nu este periculos. Fenomenul se produce din cauza refracției luminii care trece prin cristalele hexagonale de gheață ce apar în nori, la o înălțime de câțiva zeci de kilometri, zone în care temperaturile ajung și la 30 de grade cu minus.

A fost un fenomen atmosferic optic care se numește corect Halo, impropriu sau in alt fel aură. Un fenomen fără semnificație mistică. Unul din formele care se manifestă fenomenul acesta, dar sunt și altele: imagini duble ale soarelui”, a declarat pentru TV8 Sergiu Cârlig, cercetător științific la Institutul de Fizică Aplicată.

Cel mai des întâlnit Halo este cel circular. Acesta este un disc de difracție cu un chenar roșu pe interior. Are mereu aceeași dimensiune din cauza simetriei hexagonale a cristalelor de gheață și este extrem de intens, creând senzația că pe cer nu vedem un singur Soare.

Foto: Angela Brașoveanu / Facebook

Foto: Angela Brașoveanu / Facebook

Foto: Angela Brașoveanu / Facebook

Foto: Galia Briceag / Facebook

Foto: Galia Briceag / Facebook