/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Părinții, revoltați de uniformele școlare: „Aici miroase foarte mult a campanie electorală”

missing
22 mai 2018, ora 19:16

Disputa a început după ce pe rețelele de socializare a fost publicată oferta comercială a unui agent economic care propune să coase uniforme, iar prețul pentru un set ajunge la aproape 3 mii de lei.

„Eu ca părinte împreună cu copilul am hotărât că nu o să acceptăm orice fel de uniformă cât nu ar fi ea de frumoasă sau de calitativă pentru că noi respectăm un dress-cod la școala unde mergem și ne îmbrăcăm după posibilitățile financiare, deoarece trăim în Republica Moldova și salariile noastre sunt destul de modeste. Aici miroase foarte mult a campanie electorală”, a menționat Carolina Chirilescu, părinte.

„Ministerul Educației încearcă să… fiindcă sondajele care au fost făcute considerăm că au fost trucate. Va fi adoptată într-adevăr o uniformă care va fi de la câteva firme care va fi afiliate instituțiilor de partid”, susține Ala Revenco, fondator al grupului „Părinți solidari”.

În mai multe școli din capitală uniformele școlare există de ani buni. Cum ar fi, în liceul teoretic Ion Creangă. Aici, părinții aleg singuri de unde să procure uniformele și nu prin intermediul unui agent economic.

„Cu mult mai mult ar fi dacă am cumpăra din altă parte”.

„Prețurile pe care le-am văzut sunt exagerate”.

„S-au întâmplat cazuri când erau prea scumpe și le-am dat posibilitate părinților să-și aleagă de unde să-și procure. Fiecare se descurcă cum poate”, menționează Iulia Munteanu, director adjunct al Liceului Teoretic „Ion Creangă”.

Copii de la clasele primare și de la cele gimnaziale poartă sacouri verzi la culoare, iar liceenii poartă costumul negru și cravată evident”, susține Lucia Coman, profesoară de limbă română la Liceul Teoretic „Ion Creangă”.

Camelia Ranciu învață la liceul Ion Creangă din clasa întâi și tot de atunci poartă și uniforma școlară. Adolescenta spune că datorită acestei vestimentații a reușit să îndrăgească și stilul classic: „Uniforma mea conține sacou negru, cămașă de culoare albă, fustă s-au pantaloni de culoare neagră, iar când eram în perioada de gimnaziu am purtat sacoul verde. Fiecare uniformă este diferită, noi nu le procurăm centralizat și la fiecare cămașa este diferită în felul său și fiecare fustă. Este o metodă mai economă de a ne îmbrăca și, totodată, este foarte frumos și cultivă o anumită disciplină”.

„Uneori e cam stresant. –De ce? -E greu să te miști mereu și cămașa nu este comodă”, spune Daniel Frunză, elev.

Și la liceul teoretic Mihai Viteazul elevii respectă un dress-cod, fără a fi impuși să-și procure ținutele de la agent anumit.

„Din anul trecut de studii noi am discutat foarte mult despre dress-codul unui elev și au trecut la alb-negru, cei mari poartă alb-negru. Atâta timp cât nu avem dreptul să obligăm copii, atâta timp noi avem diferite opinii. Trebuie să decidă părinții, ce am eu cu banii părintelui?”, spune Nelly Berezovschi, directorul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”.

Anterior și experții de la Centrului Analitic Independent, Expert-Grup, au făcut o analiză în care au indicat că prețul uniformelor este echivalent cu un salariu minim din Republica Moldova. Specialiștii apun că acest lucru ar putea fi o lovitură peste bugetul familiilor cu venituri mici. Am încercat să obținem și o reacție de la ministerul Educației. Inițial responsabilii de comunicarea cu presa ne-au comunicat că vor reveni cu un apel, după care au declarat că sunt ocupați.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram