Cât a costat un vot în primul tur al alegerilor locale? La această întrebare au găsit răspuns jurnaliștii „Ziarului de Gardă”, care au pus cheltuielile candidaților în raport cu rezultatul înregistrat de aceștia duminică. Calculele au arătat că pe unii candidați un vot i-a costat aproape 900 de lei, iar pe alții – 5 lei sau chiar nimic.

Cel mai scump i-a costat voturile pe cei de la Partidul „Șor”, PL, Partidul Popular și PUN. Astfel, în alegerile locale din capitală, Bălți și Jora de Mijloc, Partidul „Șor” a avut 3 candidați. Pentru promovarea lor a cheltuit 2,7 milioane de lei. Raportat la numărul de voturi acumulate, aceasta înseamnă câte 865 de lei pentru un vot. Unul dintre candidat a câștigat alegerile din primul tur. Mai puțin au costat voturile acumulate de Partidului Liberal – 203 lei pentru un vot. Fără nici un rezultat, însă. Partidul Popular a cheltuit 88 de lei pentru un vot, iar Partidul Unității Naționale – 53 de lei și 61 de bani.

Au fost însă și din acei pentru care un vot a costat puțin. În schimb, au fost mai rezultative. De exemplu, candidatul „Partidului Nostru” de la Bălți a investit în fiecare vot câte 27 de lei și 70 de bani, dar a învins din primul tur. Cei de la PSRM au avut 6 candidați, iar fiecare vot i-a costat 25 de lei. În rezultat – PSRM și-a propulsat candidatul în turul doi în Chișinău. Democrații au avut 5 candidați, pentru care au acumulat, în total, aproape 4 000 de voturi. Raportat la cheltuieli, fiecare vot i-a costat 19 lei și 60 de bani. Platforma DA a avut 3 candidați, iar fiecare vot i-a costat puțin peste 5 lei. Candidatul din capitală s-a calificat în turul doi.

Silvia Radu, care s-a clasat în Chișinău pe locul trei, a investit în campanie aproape 297 de mii de lei și a acumulat 39 de mii 460 de voturi. Aceasta înseamnă câte 7 lei și 53 de bani pentru fiecare vot. Ceilalți candidați care au participat la alegerile locale de duminică au cheltuit mai puțin de 6 lei pentru un vot, iar pentru trei dintre ei, care au declarat zero cheltuieli, voturile au costat, respectiv, zero lei.

Foto: Ziarul de Gardă

Foto: Ziarul de Gardă