Pereți deteriorați și gata să se prăbușească, săli de studii pline de mucegai, mobilier distrus – este imaginea desprinsă parcă dintr-un film de groază. Așa arată unica școală românească din raionul Taraclia, care riscă să fie închisă din cauza stării dezastruoase în care a ajuns.

În școala românească din satul Aluatu, raionul Taraclia învață 50 de elevi, iar de la 1 septembrie 2018, ar urma să vină încă 20 de micuți.

În urmă cu câțiva ani, localnicii au alertat autoritățile, care din lipsa mijloacelor financiare, au venit cu o soluție – comasarea școlii și a grădiniței românești din localitate. Astfel a luat naștere gimnaziul – școală „Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat mai apoi de peste 2 milioane de lei ajutor din partea României. Dar, întrucât Fondul de Investiții Sociale din Moldova alocă bani doar pentru grădinițe, partea clădirii unde se află școala a fost lăsată de izbeliște. S-a reușit doar repararea acoperișului și schimbarea geamurilor.

„Din exterior, școala arată destul de bine, dar în interior este vai și amar. Este mizerie, sunt condiții anti-sanitare, iar sălile de studiu abundă în mucegai. Acolo elevii învață în niște condiții ieșite din comun”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP”.

„Pentru 26 de preşcolari au ocupat şapte cabinete ale gimnaziului. Dar copiii aceştia vor veni pe urmă la această şcoală! Personal, cred că ei au făcut acest lucru ca să nu mai fim români, dar ruşi, ca toată lumea de aici”, a menționat fostul profesor din localitate, Vasile Țurcanu.

Astfel, unioniștii au lansat o amplă campanie de colectare a fondurilor pentru salvarea școlii românești din satul Aluatu și fac apel la oamenii de bună – credință să se implice. Cei care doresc să contribuie la salvarea școlii românești din satul Aluatul, raionul Taraclia, o pot face AICI.