Procuratura Generală anunță că, intermediarul din „dosarul Gorbunţov”, a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Chișinău, la 4 ani închisoare, cu executare, acesta fiind anunțat în căutare internațională. Anterior, acesta a fost achitat de Judecătoria Hînceşti pentru contrabandă cu bani în proporții deosebit de mari.

Procurorii au demonstrat, prin probe, că în noaptea de 7 octombrie 2016, inculpatul a introdus pe teritoriul Republicii Moldova, prin contrabandă, suma de 30.000 euro, echivalentul a 663.900 lei, pe care i-a primit în oraşul Moscova, Federaţia Rusă. Banii au fost introduşi ilegal peste frontiera Republicii Moldova, prin punctul de control Leuşeni-Albiţa, fără a fi declaraţi organului vamal, aşa cum prevede legislaţia.

Inculpatul ar fi primit suma respectivă drept recompensă pentru a-l influenţa pe killerul Vitalie Proca să-şi schimbe depoziţiile în dosarul tentativei de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov.

Pe 19 iulie 2017, magistraţii primei instanţe l-au achitat pe inculpat, pe motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii de contrabandă, săvârşită în proporţii deosebit de mari. Procurorii au contestat sentinţa de achitare, insistând pe condamnarea inculpatului.

Astfel, prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău, ieri, apelul procurorului a fost admis, inculpatul fiind condamnat la 4 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

De asemenea, a fost dispusă încasarea forţată şi gratuită, în folosul statului, a echivalentului sumei de 20.000 euro.

Decizia Curţii de Apel este executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie.