Un grup de creștini care a participat la protestul împotriva marșului solidarității „Fără frică” de sâmbăta trecută, acuză poliția că ar fi folosit excesiv forța atunci când a separat cele două grupuri de manifestanți. Creștinii apreciază acțiunile forțelor de ordine ca fiind ilegale. De partea cealaltă, reprezentanții poliției spun că au acționat legal.

„Iubim pe toți, dar nu iubim viciul și păcatul. La anul, să țineți minte, cu așa suport și complicitate protectorie a poliției, îți vin la Mitropolie și așa, treptat, cancerul acesta al homosexualității, el o să ne vină și la Catedrală, și la Ștefan ce Mare, și în școli, și în inima copiilor voștri”, a menționat Ghenadie Văluță, președintele asociației „Pro-Ortodoxia”.

În cadrul conferinței de presă, grupul de creștini a declarat că poliția a acționat într-o manieră batjocoritoare față de ei, atunci când a eliberat traseul marșului LGBT blocat de un zid uman de enoriași.

„S-au folosit bâte, s-au folosit gaze lacrimogene, s-au folosit forțe împotriva copiilor, femeilor. Erau foarte răi polițiștii, parcă o intrat necuratul într-înșii și o devenit una cu minoritățile”, a adăugat Ghenadie Văluță.

Grupul a anunțat că va ataca în instanță acțiunile poliției, care ar fi trebuit să oprească marșul și să nu aplice forța împotriva contra-manifestanților.

„Ați mers până aici și să oprească sau să modifice traseul. Iată cel puțin ce așteptam noi”, susține Sergiu Ungureanu, participant la contramanifestație.

Pe de altă parte, reprezentanții Poliției neagă acuzațiile și spun că au fost imobilizate doar persoanele violente și care nu s-au subordonat somațiilor forțelor de ordine, punând în pericol ordinea publică.

„Poliția a fost antrenată pentru menținerea ordinii publice și a securității pentru a nu fi comise grave încălcări între ambele tabere. Poliția a reacționat prompt și conform legii și nu a făcut exces de putere ori careva abateri de la legislație”, a declarat Natalia Stati, ofițer de presă Poliția Capitalei.

Marșul „Fără Frică” este un eveniment anual care cheamă la solidaritate pentru drepturile comunității LGBT din Moldova. Este pentru prima dată când a fost parcurs întregul traseu, în ciuda încercărilor grupurilor de preoți și enoriași de a ataca acțiunea.

„Într-adevăr, am mers până la punctul final, care era Palatul Republicii și a fost un marș foarte pașnic, foarte binevoitor, au fost câteva încercări să fim atacați, dar poliția a lucrat foarte bine și a reținut aceste persoane”, menționează Angelica Frolov, co-organizatoarea marșului „Fără Frică”.