O clădire istorică de la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Columna din Chișinău a început să fie demolată. În locul acesteia vor apărea blocuri locative și centre comerciale. Demolarea clădirii a fost autorizată pe data de 4 mai.

Am încercat să discutăm cu muncitorii care demolau clădirea, dar aceștia erau îngrădiți. I-am rugat să ne deschidă poarta, dar au refuzat.

Contactat de TV8, arhitectul-șef al capitalei ne-a spus că terenul unde este construită clădirea ar fi proprietate privată încă din anii ‘90, iar de atunci ar fi fost vândut de mai multe ori.

Foto: Facebook / Ilinca Avram

„Prin Ministerul Culturii s-au făcut proiecte, e proprietate privată, clădirile sunt din anii 60 nu sunt monumente istorice și acolo va fi construit un alt cartier, clădirile nu funcționează astăzi. – Dar ce va fi construit în loc? – Vor fi și centre comerciale și spații locative, terenul este mare”, a menționat Sergiu Borozan, arhitect-șef al Capitalei.

Trecătorii spun că demolarea are loc întru-un mod nesigur și sunt împotriva demolării clădirii istorice. „Pierdem foarte mult din aspectul istoric al orașului, un oraș frumos, oamenii care sunt originari din oraș simt durerea asta. E oribil modul în care se execută lucrările, cum s-a organizat amplasarea la gard, nu s-a creat nici un pasaj pentru pietoni”.

Cu puțin timp în urmă, a fost demolată o altă clădire care a făcut istorie – este vorba de Palatul Sindicatelor din sectorul Râșcani. În locul acesteia se va înălța un imens centru comercial.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Vlad Coroban