/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Se surpă casele în raionul Cahul, din cauza mașinilor de mare tonaj. Oamenii se plâng că fac reparații în fiecare an

missing
23 mai 2018, ora 15:56

Casele mai multor locuitori din Slobozia Mare se dărâmă și sunt cu fisuri din cauza mașinilor de mare tonaj, care traversează, zilnic, drumul central al localității. Unii dintre ei sunt nevoiți să-și părăsească locuințele.

De mai mulți ani, Petru Jurcă este nevoit să repare fațada casei. Și în această primăvară are de lucru: trebuie să reînnoiască tencuiala locuinței care s-a făcut una cu pământul.

„Trec la viteză mare, tencuiala cade. Acum fac reparație, sunt nevoit să bag ciment. 40 de saci cu ciment am pus și pun și fundamentul,” susține Petru Jurcă, locuitor din Slobozia Mare.

Bărbatul spune că este afectat și de zgomotul puternic al motoarelor. „Problema este tare acută, în legătură cu mașinile de mare tonaj. Ele circulă cu producte, duc la terminalul Giurgiulești. Nu poți să te odihnești noaptea. Ele circulă tremură patul. Îți pare că este cutremur.”

La un alt sătean s-a surpat podul casei, iar tencuiala continuă să cadă. „Care probleme poate să fie? Când mașinile trec una după alta și iaca așa se zgâlțâie pământul. Eu dorm acolo, și când trece una, iată așa face patul. În casă e crăpat, bre. Uită-te cum cimentul cade. Din cauza la mașini,” susține Stepan Ivașco, locuitor Slobozia Mare.

Moș Stepan spune că cele mai multe camioane trec pe la chindii. „Uuu, sute. Dar seara să vezi ce e aici. Multe tare”, a mai adăugat Ivașco.

La un alt capăt de stradă ne-a abordat domnul Valeriu care ne-a zis că podul casei a căzut chiar în timp ce se afla în locuință.

Când trece nu îți dai seama, că-i cutremur, că te fură. Nu știm ce să facem. Iată așa două degete poți să bagi în colțul casei. Ele când trec, nici bicicliștii nu pot merge. Oamenii merg pe cărare din pricina lor,” a menționat Valeriu, un alt locuitor din Slobozia Mare.

Oamenii s-au adresat după ajutor primăriei. „Problema traficului excesiv a mașinilor de mare tonaj a apărut în ultimii ani, o dată cu construcția terminalului Giurgiulești. Oamenii noștri au de suferit foarte mult. Casele sunt crăpate, pericol de accidente. Oamenii sunt supărați și vin la primar și cer să le rezolvăm problema, dar noi nu putem,” susține Valentina Carastan, primărița localității Slobozia Mare.

Primărița susține că, anterior, s-a adresat organelor competente, dar acestea au dat vina pe calitatea materialelor de construcție.

„Am trimis o scrisoare Ministerului Transportului și atunci ni s-a spus că casele nu sunt construite conform standardelor,” a mai adăugat Valentina Carastan.

Prin acest calvar trec și locuitorii din alte sate din raion. „Nouă sate din raionul Cahul, de la Crihana Vechi, inclusiv Giurgiulești, am creat un grup de acțiune locală. Am lucrat cu ministerele de resort, am făcut petiții la Parlament, la premier. Dar se rezolvă doar niște problemuțe minore, o trecere de pietoni, niște indicatoare, dar problema principală este construcția drumului de ocolire a satelor Giurgiulești, Câșlița-Prut și Slobozia Mare,” mai declară primărița de la Slobozia Mare.

Într-un comunicat de presă, Ministrul Economiei și Infrastructurii precizează că a luat act de problema locuitorilor din Slobozia Mare, Cahul, și a cerut Agenției Naționale Transport Auto să examineze cazul în mod prioritar, iar apoi să prezinte concluziile. Deocamdată, nu există un răspuns.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram