Moldova are 1792 de milionari. În pofida sărăciei reclamate de cetățeni în sondaje, numărul milionarilor crește anual. Din 2016 până în 2017, de exemplu, numărul milionarilor moldoveni a crescut cu 243. Datele au fost prezentate de Serviciul Fiscal de Stat, care a finalizat procesarea informațiilor cu privire la impozitul pe venit al persoanelor fizice în anul trecut.

Persoanele fizice care au obținut anul trecut venituri de peste un milion de lei, activează în comerț, industrie, agricultură, dar și în alte domenii de activitate. Cea mai tânără milionară are 24 ani, iar cea mai vârstnică – 80 de ani.

„Este o creștere robustă, așa încasări nu s-au întâmplat prea des și noi ne străduim să le menținem să înțelegem care este esența acestei creșteri. În viziunea noastră, creșterea este condiționată de mai mulți factori, iar primul este creșterea economică care este înregistrată în Republica Moldova. Al doilea factor este previzibilitatea politicilor economice fiscale și bugetare care sunt promovate la nivel de stat”, a menționat Serghei Pușcuța, directorul Serviciului Fiscal de Stat.

În timp ce numărul milionarilor crește, alții se declară „muritori de foame”. Această femeie, de exemplu, are un salariu de numai 1500 de lei, iar pentru a-și suplimenta veniturile este nevoită să facă naveta dintr-o suburbie a capitalei pentru a vinde ce mai are prin grădină: „Milionarii aceștia sunt niște persoane tinere care nu reușesc ei în acest timp scurt să aducă venit. Nu se duc undeva să muncească s-au mai știu eu. Asta prin escrocherii, prin nu știu… Salariu meu este de 1500 de lei, vedeți cum eu suplimentar trebuie să aduc venit la salariu”.

„În mod cinstit, bineînțeles că este imposibil să declari sau să câștigi așa bani. Numai prin corupție, corupția este sfârșitul la tot”.

„Viața este scumpă, cheltuielile sunt mari și nu cred că este posibil la noi pe cale legală să câștigi. Cel puțin în 5 ani precis că nu este real”.

În total pentru 2017, persoanele fizice au prezentat 211 mii de declaraţii cu privire la venit – cu 10 mii mai multe decât în anul precedent. Cele mai mari venituri obţinute de către persoanele fizice au fost salariale, urmate de dividende și venituri obținute din livrarea producţiei agricole. Cei mai mulți milionari locuiesc în Chişinău.

Reporter: Carolina Russu