Agenţia spaţială americană NASA a anunţat sâmbătă decesul astronautului Alan Bean, al patrulea om care a păşit pe Lună. Fostul membru al misiunii Apollo 12 din 1969 avea 86 de ani.

Într-un comunicat al agenției se spune că, Alan Bean a pășit pe lună ca membru al echipajului Apollo 12, el a comandat cel de-al doilea echipaj Skylab și apoi a demisionat după 18 ani ca astronaut pentru a picta lumile și priveliștile remarcabile pe care le văzuse.

Bean a fost pilotul modulului lunar în misiunea Apollo 12 din noiembrie 1969, a doua misiune pe Lună. El și comandantul misiunii, Pete Conrad, au explorat Oceanul lunar al furtunilor și au creat mai multe experimente, alimentate de un mic generator nuclear.

„Așa cum sunt toți exploratorii mari, Alan a fost persoana care depășea limitele”, a spus Jim Bridenstine, administratorul NASA, într-o declarație. „În loc să accepte limitele tehnologiei, științei și chiar imaginației, el a căutat să depășească acele linii – eforturi.

In an interview for NASA’s 50th anniversary in 2008, Bean said walking on the moon was one of the most fun things he had done.

Într-un interviu la cea de-a 50 aniversare NASA, în 2008, Bean a spus că plimbarea pe lună a fost unul din cele mai faine lucruri pe care le-a făcut vreodată. Comunicatul NASA mai citează o afirmație veche a lui Bean, în care astronautul spune: „Am avut cea mai frumoasă viaţă din lume”.

Alan L. Bean s-a născut în Wheeler, Texas. A absolvit liceul Paschal din Fort Worth, Texas. În 1955, Bean și-a luat diploma în inginerie aeronautică de la Universitatea din Texas. Pe parcursul carierei sale, a stabilit 11 recorduri în spațiu și aeronautică, și a primit numeroase premii și distincții.