Până la vacanța de vară au mai rămas zile numărate, așa că deja a început forfota pe la taberele de odihnă. Deocamdată, acestea sunt „inspectate” de părinți. Anul acesta va fi mai complicat, deoarece în Chișinău vor fi mai puține tabere cu sejur de zi, deschise în incinta liceelor.

Dacă anul trecut, în municipiul Chișinău, activau 25 de tabere, anul acesta au mai rămas doar 23. Printre acestea și tabăra de la Liceul „Mihai Viteazu”. Reprezentanții instituției spun că picii vor avea parte de distracții, dar și de ore de pregătire pentru anul viitor de studii.

„Instituția se transformă într-o tabără de odihnă cu multe activități pentru sănătate, distractive chiar și cognitive. Avem bazin, beneficiem de această odihnă completă, avem teren sportiv, sală de festivități care se transformă în cinematograf la noi”, susține Maria Gaburea-Graur, director adjunct al liceului „Mihai Viteazul”.

Copiii care au frecventat tabăra în anii precedenți spun că s-au distrat de minune și nu au avut timp să se plictisească.

„Interesant aici, am fost la bazin, am jucat fotbal cu colegii, cu prietenii”.

„Dimineața am făcut gimnastică, apoi am mâncat, apoi am plecat la stadion și ne-am jucat, apoi iar la masă, am fost la culcare”.

„M-am jucat, am făcut gimnastica de dimineață, am mâncat, diferite activități, m-am dus la bazin. – Vei veni și în acest an? – Da, desigur”.

Cei de la Direcția educație a Primăriei explică reducerea numărului de tabere cu sejur de zi inclusiv prin salariile mici și plecarea personalului în concediu.

„Instituțiile de învățământ sunt centre de susținere a examenelor de bacalaureat, centre de verificare ceea ce impune restricții de securitate de intrare în instituție. O altă problemă este angajarea personalului didactic pentru activitatea taberelor cu sejur de zi aflați în concediu, multe instituții întâmpină probleme la angajarea personalului în tabere. Salariu mic al șefului de tabără cu sejur de zi – pentru 15 zile lucrătoare este de 1005 lei”, spune Rodica Guțu, șef interimar DGETS.

De cealaltă parte, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, susține că perioada de vară este singura perioadă în care angajații sistemului de învățământ se pot odihni. În ceea ce privește salariile, el a promis că…: „Toți banii care vor fi economisiți în cadrul sistemului să meargă pentru majorarea salariilor educatorilor, bucătarilor, personalului auxiliar”.

Cele 23 de tarabe cu sejur de zi din Chișinău vor găzdui peste 2 mii de copii. Costul unui bilet pentru 15 zile este de 1160 de lei. Părinții vor achita însă doar 20 la sută, adică 232 de lei. Pentru taberele cu sejur de zi la care vor merge elevii Școlii auxiliare nr. 7 și ai Liceului cu profil tehnologic pentru copii slab văzători, cheltuielile vor fi acoperite integral din bugetul municipal.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Oleg Cozlov