Zonele de agrement din Chișinău nu sunt pregătite pentru sezonul estival. Locuitorii capitalei sunt îndemnați să le evite, deoarece prezintă pericol din punct de vedere sanitar-epidemiologic. Scăldatul în bazinele acvatice din Chișinău este interzis. Cei care vor ignora avertismentul, riscă boli grave.

În Chișinău sunt 6 zone de recreere aferente bazinelor acvatice: Parcul Nistrean din orașul Vadul lui Vodă, Vatra, Parcul Valea Morilor, Valea Trandafirilor, Parcul Râșcani și Parcul „La Izvor”. Probele de apă și nisip, testate în laborator, au arătat că nici una din aceste zone nu este curată.

„Apa nu corespunde cerințelor după consumul biochimic de oxigen, este mărit, oxigenul dizolvat este micșorat, s-au depistat depășiri mari la escherichia coli și la bacterii coliforme, de aceea, reieșind din toate acestea, noi nu recomandăm nici scăldatul, nici aflarea pe plajă în aceste zone,” susține Alexandru Nalba, medic igenist CSP.

Cei care ignoră avertismentele riscă bacterioze, viroze și parazitoze. „Din bacterioze cea mai strașnică poate fi holera, dizenteria, poate fi tuberculoza, tularemia, din viroze poate fi poliomielita, hepatita A, E pot să fie alte enteroviroze. Și din parazitoze poate să fie amebiaza, lambliaza și celelalte boli,” susșine Alexandru Nalba.

Oamenii veniți la scăldat sau la plajă spun că nu știu că se expun pericolului.
„- S-au făcut analize la apă și la nisip și e periculos pentru sănătate.
– Așa au spus? Noi nu știm, dar deja venim ce să facem, e timpul frumos și ne bronzăm.”

„- Nu am știu, credeți-mă n-am știut.
– Nu vă faceți griji pentru sănătate?
– Nu mă scald în lac, foarte rar. Numai sub duș când fac antrenament aici.”

„-Nu ne temem noi, nu e primul an când ne scăldăm aici, avem mulți ani ne scăldăm și tot e normal.”

„Dacă nu știți să înotați sau înotați rău, nu vă scăldați singuri și nu intrați în apă mai sus de brâu.”

Pe lângă astfel de anunțuri, în parcul Valea Morilor mai sunt și câteva panouri cu regulile de securitate. Despre concluziile Centrului de Sănătate Publică – nu se menționează însă nimic.

„Nu știu de periculos, noi ne bronzăm aici foarte bine și e normal și apa e bună, sunt cabine de duș, e bine, nu a spus nimeni că e rău nisipul sau apa. iată au transmis și acum nu demult că se poate de scăldat numai până la nivelul care se cuvine. Așa e normal, eu deja atâția ani aici mă bronzez, mă odihnesc.”

Potrivit specialiștilor, cel mai puțin afectat este Parcul Nistrean de la Vadul lui Vodă datorită apei curgătoare, dar și plajei amenajate corespunzător. Cel mai periculos este la Vatra.

Reporter: Galina Timuș
Imagine: Vlad Coroban