Au început lucrările de renovare a treptelor din parcul Valea Morilor. De două zile muncitorii lucrează dis-de-dimineață. România a donat pentru reparația scărilor 19 milioane de lei. Au pus muzică pe fundal ca să le fie mai vesel. Demontarea treptelor din granit nu este un lucru ușor, spun muncitorii.

„- Au undeva o sută, o sută douăzeci de sau chiar o sută cincizeci de kg, e granit natural.
– Și e complicat să le scoateți?
– Da, dar așa ne chinuim.”

„Pe unde greu, pe unde ușor, dar se face lucrul. Trebuie să-l facem.”

Au o lună la dispoziție ca să demonteze treptele vechi din granit. Acestea vor fi prelucrate și utilizate la construcția noii scări. Cei care urcă sau coboară zilnic aceste trepte spun că abia așteaptă să fie restaurate.

„Demult trebuia făcută scara pentru că se risipea și pereții și treptele, priviți. Era greu de mers pe aici. Foarte bine. Eu aici, în parc, lucrez și chiar mă gândeam oare când va fi făcută.”

„Foarte bine, bine că le fac.”

Acordul de grant a fost semnat la o recentă întrevedere a primarului interimar de Chişinău, Ruslan Codreanu, cu primarul sectorului 1 Bucureşti, Daniel Tudorache. Contribuția Primăriei Chișinău este de numai 5% din cheltuieli. Scara ar urma să fie dată în exploatare în cel mult 14 luni.

Reporter: Galina Timuș
Imagini: Vlad Coroban