Consumatorii ar putea plăti, începând cu luna iulie, cu aproape 25 de bani mai puțin pentru 1 kilowatt de energie electrică. ANRE a anunțat că va examina reducerea tarifului cu aproximativ 13 la sută. Asta în timp ce grupul de companii „Gas Natural Fenosa” a solicitat o ieftinire cu numai 5,5 la sută. Experții explică potențiala diminuare a tarifelor prin devalorizarea dolarului - valută utilizată de Moldova la procurarea curentului.

S-a ieftinit dolarul, leul nostru s-a întărit și, respectiv, noi, dacă importăm energie, ea devine mai ieftină. Cheltuim mai puțini lei. Și, respectiv, trebuie de redus tariful. Lucrurile sunt foarte simple. Sperăm că ANRE nu va tergiversa examinarea cererii și va reduce tarifele acum”, afirmă Sergiu Tofilat, expert în energetică.

ANRE precizează că, „în scurt timp”, va organiza o ședință publică pentru a examina propunerea venită în aprilie de la Gas Natural Fenosa. Potrivit legislației, agenția are la dispoziție șase luni pentru a se expune.

Portalul „Mold-street” scrie că ANRE intenționează să aplice reduceri de până la 13 la sută, adică dublu decât cere distribuitorul de energie. Ofițerul de presă al ANRE a comunicat că specialiștii instituției au stabilit că tariful achitat de consumatorii casnici ar trebuie să fie cu 12 la sută sau cu aproape 25 de bani mai puțin pentru un kilowatt/oră. Pentru întreprinderile medii și mari, instituția propune reducerea tarifului cu 13,1% și, respectiv, 13,5%. Totodată, agenția de reglementare ia în calcul o micșorare cu 10% a prețului achitat de consumatorii casnici, deserviți de distribuitorii de energie din nordul țării.