/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Părinții îi fac din deget premierului privind ultimele cazuri de agresiune în școli și grădinițe

30 mai 2018, ora 12:45

Apelul vine ca reacție după recentul caz de la Liceul Asachi din capitală, dar și alte cazuri concrete aflate în vizorul Asociațiilor Părinților Solidari, CReDO, Vitae. Astfel, cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Copilului, acestea au publicat o Scrisoare Deschisă în care le cer autorităților să dea dovadă de profesionalism, atunci când spun că rezolvă problemele din școli și grădiniță. Mai mult, semnatarii dau în vileag cazuri concrete în care părinții sau elevii au încercat să aducă în atenția publică și a autorităților cazuri de încălcare a drepturilor lor, dar situația li s-a înrăutățit și mai mult.

8 cerințe din partea părinților către Prim-ministru, Avocatul Copilului și alte autorități

Starea de agresivitate și tensiune în grădinițe și școli nu poate continua, bat alarma organizațiile semnatare. Rădăcina violenței din partea funcționarilor și cadrelor educaționale, dar și din partea unor părinți, față de părinții și elevii care demască cazurile de intimidare și agresiune de care au parte, sunt nu doar taxele neoficiale, dar și lipsa unor legi bune.

Astfel, organizațiile semnatare vin cu solicitarea către Prim-ministru, alte autorități responsabile și Avocatul poporului pentru drepturile copilului să întreprindă 8 măsuri pentru rezolvarea acestor probleme. Acestea țin inclusiv și de adoptarea legilor care i-ar apăra pe cei care denunță cazurile de violență școlară și în grădinițe, dar și examinarea repetată, calitativă a cererilor primite de autorități în acest sens.

De asemenea semnatarii îndeamnă părinții, îngrijitorii și apropiații copiilor să aducă la cunoștința Asociațiilor Părinți Solidari, CReDO și Vitae cazurile cunoscute de violență și lipsă de reacție adecvată, intimidări  care ar avea legătură cu atenționările pe care le-au făcut sau ar vrea să le facă în domeniul apărării drepturilor copiilor. Alte fapte și propuneri aduse în atenția Prim-ministrului le puteți consulta în Scrisoarea Deschisă anexată.

Taxele neoficiale – motiv de tensiune între părinți, iar violența împotriva celor care denunță ilegalitățile e la ordinea zilei

Părinții atenționează că majoritatea conflictelor care apar în instituțiile de învățământ între copii/părinți și cadre didactice, au adesea la bază refuzul părinților de a achita diverse taxe neoficiale: fonduri, plăți în asociațiile părintești etc. Și mai grav este faptul că atât conducătorii grădinițelor și școlilor, cât și funcționarii Direcțiilor de Educație și ai Ministerului Educației depun toate eforturile pentru ca să camufleze cazurile de violență și de intimidări sesizate ori să nege în totalitate existența lor. Drept exemplu este și cazul liceului Dante Alighieri, unde o elevă a fost insultată de profesoară, pe motiv că prestează muncă înjositoare peste hotare. Iar în unele cazuri, aceștia chiar ”rezolvă” problemele în defavoarea vădită a copilului și faptelor, inclusiv prin anticiparea depunerii plângerii de către părinți.

Conferințele și ședințele din ultimii ani nu rezolvă multe probleme din educație

În concluzie, organizațiile constată că autoritățile și persoanele responsabile să protejeze copiii de violență se limitează doar la niște acțiuni superficiale cum ar fi: elaborarea de ghiduri, organizarea diverselor conferințe și organizarea de ședințe, care nu au un impact direct asupra soluționării fenomenului. Mai exact, semnatarii Scrisorii Deschise indică spre 8 cazuri recente în care au de pătimit cei care vor să ajute la rezolvarea situației. Unul din ultimele cazuri este cel din Liceul Asachi, în care fiul unei jurnaliste, elev în clasa a cincea, a fost umilit şi zgâriat pe gât de către dirigintă, potrivit jurnalistei.

Alte 7 cazuri semnalate sunt disponibile în Scrisoarea Deschisă de mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram