O nouă tranzacție de milioane cu acțiuni ale SA ”UNIC”. Peste 2.000 de hârtii de valoare au fost comercializate pentru puțin peste 2 milioane de lei, adică aproximativ 121 de mii de dolari SUA. Prețul per acțiune a fost de 1.020 lei, pe când valoarea nominală a hârtiilor de valoare a fost stabilită la 115 lei, scrie Bizlaw.md.

În total au fost realizate 18 tranzacții prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei. În mare parte au fost achiziționate cote nesemnificative și într-un singur caz achiziția depășește 2% din emisie. Tranzacțiile au avut loc în cadrul unei oferte publice pe piața secundară.

În luna aprilie acționarul majoritar al Magazinului „UNIC” a lansat o ofertă pentru ceilalți proprietari. Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a aprobat atunci prospectul ofertei de preluare benevolă, iniţiată de ofertantul FPC „Rogob” SRL, obiectul căreia îl constituia procurarea a 5.421 acţiuni ordinare nominative emise de SA „Magazinul Universal Central UNIC”, la preţul de 1.020 lei per acţiune.

Cu doi ani în urmă, „Rogob” a achiziţionat pachetul majoritar al „Magazinului Universal Central UNIC” în cadrul unei licitaţii cu strigare, organizată de Agenţia Proprietăţii Publice. Este vorba despre 68.174 de acţiuni, ceea ce constituie 85,45% din întregul pachet. Tranzacţia a fost efectuată cu suportul a două bănci comerciale din Moldova, iar prețul achitat a fost de peste 252 de milioane de lei.

Ulterior, Consiliul Concurenței a decis să aplice o amendă de 46 de mii de lei companiei „Rogob” pentru că a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni fără a primi acordul instituției.

Recent, presa a scris că proprietarii centrului comercial încearcă să privatizeze terenul de 1,38 hectare aferent magazinului, apelând în instanţele de judecată. „UNIC” a acţionat în judecată Consiliul Municipal şi Primăria municipiului Chişinău după ce administraţia locală i-a respins solicitarea de a privatiza terenul aferent edificiului şi de a lua în arendă un alt teren din preajmă. Ambele terenuri aparţin municipalităţii, dar de mai mulţi ani sunt date în folosinţă Magazinului „UNIC”. Primele două instanţe de judecată au dat dreptate centrului comercial, obligând Primăria Chişinău să vândă la preţ normativ sub cel de piaţă terenul care, potrivit ultimei evaluări în 2009, valorează peste 28 de milioane de lei.