/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Alegeri Locale, turul II. Năstase pledează pentru ocrotirea patrimoniului arhitectural din Chișinău

missing
30 mai 2018, ora 16:59

Andrei Năstase a stăruit asupra necesității păstrării și cunoașterii patrimoniului istoric și arhitectural, care menține vie memoria unui popor, asupra utilității cunoașterii trecutului pentru a construi un viitor mai bun pe o bază solidă.

„De la proclamarea independenței Republicii Moldova nu există o strategie de conservare și restaurare a monumentelor istorice din municipiul Chișinău, lucru de care a profitat mafia imobiliară, ajutată, în unele cazuri, și de Autoritățile publice ale Capitalei, care au autorizat demolarea mai multor clădiri de importanță istorică”, a spus Andrei Năstase.

„Persoane cu funcții de rang înalt au fost implicate în demolarea monumentelor istorice. Să ne amintim cazul demolării ilegale a Conacului Teodosiu (era amplasat pe bd-ul Ștefan cel Mare și Sfânt, 151 A, B) în 2005, la indicația președintelui de atunci Voronin, avându-l drept consilier pe tovarășul Ceban Ivan, actualul candidat la primărie. Da, acel președinte care îi avea sub aripa sa oblăduitoare și pe Ceban, și pe Dodon, și pe Plahotniuc”, a menționat Andrei Năstase.

Printre acestea Andrei Năstase a menționat constituirea unei direcții la nivel municipal care se va ocupa nemijlocit de protecția, restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural și arheologic, revizuirea Registrului monumentelor istorice la nivel municipal, acordarea de facilități fiscale pentru acei care au în proprietate sau gestiune o clădire istorică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram