/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ O grădiniță din Capitală se dărâmă. Autoritățile strâng din umeri și mizează pe donații externe

30 mai 2018, ora 19:08

Din păcate au bani de unde să dea pentru saluturi și concerte, dar nu au bani să investească în grădinițe, în școli și spitale. Dimineață când am dus băiatul la grădiniță am sesizat chestia asta, pietrele pe jos și am văzut praful care se vede că a fost recent, nu dă Doamne să trecut un copil sau un matur pe acolo să cadă o piatră de la așa o înălțime,” a spus Veronica, părinte.

Evident că ne facem griji pentru sănătatea și securitatea copiilor noștri. Chiar o mămică din grupa noastră a trecut astăzi dimineața pe aici și peste o minută a căzut după ce ea a trecut, acest fapt și ma alarmat,” a spus Diana, părinte.

Fosta directoare a instituției spune că problema este veche și că încă în 2016 autoritățile au promis că vor fi întreprinse măsuri.

A fost un proiect lansat de Primăria municipiului Chișinău în care au fost incluse cinci instituții preșcolare din Chișinău printre care și instituția preșcolară 127 trebuia să fie realizat în cursul anului 2017, dar după cum vedeți și dvs nu s-a realizat,” a menționat Nina Ovod, ex-director, metodist grădinița nr. 127.

Urmare a numeroaselor demersuri din partea administrației grădiniței, instituția a fost inspectată, doar că nimeni nu știe când vor începe lucrările de reparație.

Recent, nici o lună de zile, am mers cu un demers la direcția de pe sector. A venit comisia și s-a făcut act unde s-au luat măsurile că în perioada care vine, când ne închidem pe perioada de vară. Este un proiect unde se vor construi două blocuri noi unde se alocă și bani pentru a se repara fațada și acoperișul,” a mărturisit Ecaterina Potîngă, directoarea grădineței nr. 127.

Până atunci, cadrele didactice au fost instruite să nu plimbe copiii pe sub clădire, iar locul cel mai avariat a fost îngrădit.

Am încercat, dar trebuie îngrădită toată clădirea, să știți este imposibil pentru că în toate părțile ale clădirii cade tencuiala,” a adăugat Ecaterina.

Autoritățile susțin că deteriorarea clădirii s-a accentuat după ce, în vecinătate, a fost demolată o clădire.

Nu putem ști totuși când va fi realizat proiectul de reabilitare termică, noi avem realizat deja proiectul, avem toate schițele tehnice însă din păcate suma care urmează să fie alocată pentru acest proiect este una foarte mare și urmează să vină din donațiile externe,” a spus Andrei Pavloi, șef Direcția educație sectorul Rîșcani.

Dacă donații nu vor veni, autoritățile vor soma antreprenorul care a demolat clădirea de alături să se implice în reparația clădirii.

Reporter: Galina Timuș
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram