Mai multe gherete din parcul Valea Trandafirilor continuă să activeze, în pofida ordinului care prevede ca acestea să fie evacuate. Vânzătorii spun că nu cunosc nimic despre închiderea tarabelor, la fel ca și cumpărătorii.

O alee care desparte două iazuri este împânzită cu gherete amplasate la doar câțiva metri. Propun în vânzare apă, înghețată, cafea, dar și o diversitatea de prăjituri. Întrebați de reporterul TV8 până când vor continua să activeze și când vor fi evacuate, vânzătorii spun că nu au idee.

„Eu lucrez pe zi, mi-a zis să ies la serviciu am ieșit, nimeni nu mi-a zis nimic”.

„Eu nu știu nimic, astăzi este a doua zi de când lucrez aici, mie îmi sună, eu vin și lucrez”.

Și primarul interimar, Ruslan Codreanu, s-a arătat nedumerit de această situație. Acesta a cerut explicație de la Direcția comerț: „Am vorbit cu șeful Direcției comerț, am întrebat care este explicația că pe la 50 de metri distanță în parcul Valea Trandafirilor pe alee sunt opt gherete, iar explicația a fost că dispoziția a fost semnată în aprilie spunea că zonificăm anumite zone în care doar acolo pot fi amplasate gherete și Spațiile Verzi au identificat anume aleea principală între două iazuri când intrăm în Valea Trandafirilor”.

Totuși, Codreanu susține că la scurt timp, atât foișoarele din parc, cât și gheretele vor fi evacuate: „Am interzis categoric să fie amplasate frigidere cum erau înainte frigidere amplasate în fața gheretelor cu înghețată s-au apă și cu lanțuri ruginite încheiate. Ieri am discutat și cu pretorul sectorului Botanica și cu șeful Direcției comerț să fie tăiate foișoarele și evacuate”.

Un vânzător ne-a spus, sub protecția anonimatului, că va continua să vândă jucării, pentru că e singura sursa de venit: „Au spus că este plin parcul de gherete, dar mie îmi trebuie doar un metru pătrat, un metru pătrat care l-am pus pe câteva ore apoi iau măsuța și plec. – Este singura dumneavoastră sursă de venit? – Este unica. Agenții mari au posibilități mari financiare, dar noi nu avem posibilități. O autorizație eu nu aș refuza, cinstit”.

Oamenii au păreri împărțite despre gheretele amplasate.

„Pe noi ne aranjează, poți să cumperi și apă și cafea, înghețată”.

„Eu consider că trebuiesc doar că într-un număr rezonabil”.

Astfel de gherete găsim și în Scuarul Catedralei Mitropolitane.

„Urât e. Așa fel de gherete sunt foarte urâte”.

„Ele sunt multe, dar sunt încuiate, nu este posibil de cumpărat pe această căldură apă rece, înghețată. Ar fi fost bine că aceste gherete să fie instalate departe una de alta”.

După evacuarea gheretelor în parcurile din capitală vor fi amenajate doar unități de comercializare a apei și înghețatei.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Vlad Coroban