S-a pus punct în dosarul celei mai mari capturi de droguri din istoria Republicii Moldova, cunoscut drept dosarul „heroina”, intentat în urmă cu 10 ani. Judecătorii Curții Supreme de Justiție au respins recursurile depuse de patru inculpați. Astfel, a fost menținută decizia Curții de Apel Chișinău care i-a condamnat pe aceștia la diferite termene de închisoare, între trei și 14 ani.

Potrivit deciziei Colegiului Penal al CSJ, pedeapsa fostului polițist, Corneliu Savca, a rămas 14 ani în închisoare. În cazul lui Dumitru Moiseev, și el fost polițist, a fost menținută condamnarea la 3 ani închisoare, cu suspendare. Șoferul camionului în care se transporta heroina, turcul Karalar Murat, s-a ales, în continuare, cu 13 ani închisoare, iar însoțitorul lui, Cerkez Akbulut, – cu 8 ani închisoare.

De asemenea, s-a dispus nimicirea corpurilor delicte, cei 20 de saci cu circa 200 kilograme de heroină. Oficial, nu se cunoaște unde au fost depozitate drogurile.

Cazul cu cea mai mare captură de heroină, care tranzita Republica Moldova, a avut loc pe 20 martie 2008. Pe o stradă din centrul Chişinăului, doi inspectori ai poliţiei rutiere au depistat un automobil încărcat cu saci de fasole, în care erau deghizate brichete de heroină în cantitate de 200 kg. La volanul maşinii era cetăţeanul turc Karalar Murat, iar drogurile, evaluate la aproximativ 10 milioane de lei, urmau să ajungă într-un depozit din orașul Vatra, de unde urmau să fie ambalate şi exportăte.

Inițial, pe acest caz a fost iniţiat un dosar penal, fiind reţinuţi doi cetăţeni turci, care ar fi reprezentat o grupare criminală, dar şi patru poliţişti, acuzaţi de procurori că ar fi protejat „afacerea”. Acum, nicio persoană investigată în cadrul acestui dosar nu se mai află după gratii, ispasindu-si deja pedepsele.

Potrivit Ziarului de Gardă, şoferul maşinii a fost eliberat condiţionat înainte de termen printr-o încheiere din 2014, emisă de un judecător de instrucție din Rezina. Văzându-se la libertate, șoferul a părăsit Moldova. Câteva luni mai târziu, judecătorii au anulat decizia de eliberare a şoferului, anunţându-l în căutare. Acesta însă nu a mai fost găsit.