Parlamentul din Uganda a adoptat o lege prin care impune o taxă controversată asupra persoanelor care folosesc platforme sociale. Aceasta impune o taxă zilnică de 200 de șilinguri (aproximativ 1,15 lei) pentru persoana care folosește platforme de mesagerie cum ar fi Facebook, WhatsApp, Viber și Twitter, informează BBC.

Președintele Yoweri Museveni a promovat legea dată, susținând că rețele de socializare au încurajat bârfa. Legea ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie, dar există în continuare îndoieli cu privire la modul în care aceasta va fi pusă în aplicare.

De asemenea, noul proiect de lege privind taxele vamale va impune diverse alte impozite, inclusiv o taxă de 1% din valoarea totală a tranzacțiilor cu bani mobili – amendament criticat de organizațiile civile, care spun că vor fi afecta regiunile mai sărace care rareori utilizează servicii bancare.

Ministrul de finanțe, David Bahati, a declarat parlamentului că majorările fiscale au fost necesare pentru a ajuta Uganda să-și plătească datoria națională în creștere.

Experții și cel puțin un furnizor important de servicii de internet au ridicat îndoieli cu privire la modul în care va fi pus în aplicare o taxă zilnică pentru social media, a declarat Catherine Byaruhanga din Uganda pentru BBC.

Guvernul se străduie să se asigure că toate cartelele SIM de telefon mobil sunt înregistrate corespunzător. Iar, din cei 23,6 milioane de abonați la telefonul mobil din țară, doar 17 milioane utilizează internetul, raportează Reuters. Prin urmare, nu este clar modul în care autoritățile vor putea identifica ugandezii care accesează site-urile media sociale.

Președintele Museveni spune că nu va exista o taxă pentru informațiile de pe internet, deoarece sunt utile pentru educație. Dl Museveni a promovat legea privind taxele pentru social media în martie. El a scris o scrisoare ministrului finanțelor, Matia Kasaija, insistând că veniturile colectate prin impozitul pe social media ar ajuta țara să „facă față consecințelor bârfelor”.

Dar el a declarat că nu ar trebui să existe o taxă pentru informațiile de pe internet, deoarece acestea sunt utile în „scopuri educaționale, de cercetare sau de referință”. Criticii au spus că legea ar reduce libertatea de exprimare.

Ministrul finanțelor Kasaija a respins îngrijorarea că noua lege ar putea limita utilizarea de către cetățeni a internetului.

Căutăm bani pentru a menține securitatea țării și pentru a extinde energia electrică, astfel încât oamenii să se poată bucura de mai multe mijloace de comunicare socială, mai des, mai frecvent„, a declarat el pentru Reuters în martie.

Social media au devenit un instrument politic important în Uganda, atât pentru partidul de guvernământ, cât și pentru opoziție, afirmă corespondentul BBC. Accesul la platformele sociale a fost închis în timpul alegerilor prezidențiale din 2016. Președintele Museveni a insistat în acel moment că s-a făcut „ pentru ca să nu fie răspândite minciunile”.

Și alte țări din Africa de Est promovează legi criticate de activiști ca afectând libertatea de exprimare. Guvernul din Tanzania a câștigat un proces la 29 mai împotriva oponenților noilor reglementări care îi obligă pe bloggeri să plătească o taxă de licență și să-și dezvăluie susținătorii financiari. În Kenya, la 30 mai a intrat în vigoare o nouă lege privind criminalitatea informatică.

Jurnaliștii și bloggerii au reușit să obțină un ordin judecătoresc pentru a suspenda anumite părți ale legii, inclusiv clauze privind răspândirea „informațiilor false”, despre care susțin că este o încercare de a suprima mass media independentă.