/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Protest inedit al elevilor și părinților: „Nu vrem uniformă acum, vrem hârtie și săpun”

missing
01 iunie 2018, ora 17:13

Prin acest marș, organizatorii cer autorităților condiții mai bune de igienă în școlile din țară. Potrivit lor, instituțiile de învățământ nu dispun de săpun și chiar apă.

Diana Cobleac este elevă în clasa a 8-a în satul Negrea din raionul Hâncești. Tânăra spune că a parcurs 70 de km pentru a ajunge la marșul „Marea Săpuneală”, pentru a vorbi despre condițiile proaste de igienă din școala în care învață: „Pot să spun cert că veceurile din Republica Moldova și igiena din școli sunt într-o stare deplorabilă, deoarece nu există separatoare, nu există uscătoare, nu există săpun, nici vorbă de apă sau de hârtie igienică. Pot să spun că trăiesc asta zi de zi când merg la școală pentru că este o provocare să intri într-un veceu de la noi din gimnaziu”.

Părinții elevilor sunt revoltați că autoritățile irosesc banii pe proiecte controversate în timp ce școlile nu sunt asigurate nici cu strictul necesar: „Nu cerem nimic extraordinar acum, azi, condiții doar normale atât în oraș, dar mai ales la sate”.

Organizatorii acțiunii, „Părinții Solidari”, au cerut în fața Primăriei și Guvernului ca până la alegerile municipale generale din 2019 să rezolve problema.

„Să punem din start problema respectivă pe agenda Primăriei și a Ministerului și să cerem pași reali, măsuri care să fie cu adevărat implementate – nu făcute doar pentru bifă”, a menționat Ala Revenco, fondatoare AO „Părinți Solidari”.

„Condiții inumane pentru elevi, noi considerăm că asta nu este normal, noi considerăm că Ministerul Educației trebuie să aibă alte priorități decât le are acum și considerăm că asta nu mai poate continua și în 2018, secolul XXI”.

Anterior, Asociația Obștească „Părinți Solidari” a organizat, împreună cu alți doi parteneri, o expoziție fotografică la care au fost expuse imagini care surprind condițiile dezastruoase ale toaletelor din școlile din Moldova.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram