Nici alegătorii din suburbii nu s-au grăbit astăzi la vot chiar dacă au fost așteptați, ca pe timpuri... cu muzica. Membrii secțiilor de votare au remarcat că prezența la vot a fost extrem de slabă. La una din secțiile de votare din Budești a fost instalată o boxă, iar muzica răsuna ca la nunta. Chiar și așa în jurul orei 13, din cei peste două mii de oameni, care figurau pe listele electorale, la urne s-au prezentat doar 11 la sută.

„Astăzi, 3 iunie s-au prezentat deocamdată 208 persoane. Mai avem a doua jumătate a zilei și sperăm să se mobilizeze alegătorii și să se prezinte la urnele de vot. Muzica ne însoțește întotdeauna în ziua de alegeri ca oamenii să se mobilizeze,” susține Elena Zagornîi, președinte secția de votare 1/289 Budești.

De cealaltă parte, oamenii spun că au fost la vot, iar după ce și-au făcut datoria s-au adunat la terase și la iarba verde și au ridicat și câte un pahar.

„Am fost la votări, numai ce am fost și am votat și am venit să bem câte o halbă de bere și ne ducem acasă că mâine suntem la muncă.”

„- Noi sărbătorim votarea.
– Ați fost deja.
– Sigur.”

„La amiază am fost, am dat votul și un pic la odihnă.”

„Am mers chiar de dimineață cum m-am trezit cu un entuziasm fiindcă în primul rând am votat pentru viitorul Chișinăului”

„- Dimineața am fost și am votat și gata.
– Și acum vă odihniți.
– Da ce să fac. Nimeni nu-mi aduce mie o bucățică de pâine. Eu acum sunt cu caprele și dacă mă odihnesc cu o bucățică, asta fie sănătoși.”

„- Azi este sărbătoare, este duminică, este Constantin și Elena și am cumnată Elena și facem sărbătoare.
– Da la votare ați fost?
– Da am fost.
– Pentru ce ați votat?
– Ei pentru cine și cum nu mai spunem.
– Nu pentru cine, pentru ce.
– Pentru un viitor mai bun, poate a fi mai bun, dar îmi pare că o să fie.
– Ce așteptări aveți de la viitorul primar?
–Vești bune.”

Același tablou și la Colonița – președintele secție de votare numărul 308 spune că până la orele amiezii prezența la vot a fost extrem de redusă. „Sperăm că după masă poate s-a mai trezi lumea, poate mai vin de la biserică, de la ceremonii și poate după masă va fi ceva mai bine”, susține Vasile Braghiș, președinte secția de votare 308 Colonița.

Cei care au votat spun că așteaptă o schimbare și o viață mai bună.

„Vreau să se schimbe în primul rând traiul și să fie cât mai decent în Moldova, este foarte greu mai ales pentru persoanele vârstnice.”

„Sperăm, trăim cu speranța și din an în an numai cu speranță, dar poate a da domnul și vom avea și succes.”

Și dacă unii și-au exercitat dreptul la vot de dimineață, alții au mers mai întâi la biserică să se roage și apoi, spun ei, vor merge la vot.”

„Ne-am rugat pentru pace, pentru sănătate, pentru pace în lume și să fim și noi protejați cumva de o conducere mai aproape de popor.”

„Chiar acum mă duc acasă, las ce am de lăsat și fug la alegeri. Să dea Dumnezeu la toți minte trează și deșteaptă ca să fie înțelegere, să nu aibă ciudă.”

Cât despre fostul primar, Dorin Chirtoacă locuitorii din Colonița, acolo unde locuiește fostul primar, spun că ar fi trebuit să-și continue mandatul.

„Altul mai bun nu o să fie.”

„Tot o făcut câte ceva, nu a stat degeaba.”

La fel ca și la scrutinele anterioare, în suburbii, la urnele de vot cei mai activi au fost bătrânii trecuți de 50 de ani.