Atacul cu un agent nervos asupra spionului rus Serghei Skripal și fiicei acestuia Iulia în Salisbury din 4 martie 2018 a costat poliția britanică 7,5 milioane de lire sterline (aproximativ 170 mln. de lei, scrie BBC cu referire la comisarul de poliție din regiune.

Comisarul Angus Macpherson a descris operațiunea poliției ca un „efort masiv” în care au fost implicate 40 de structuri ai forțelor britanice. El a menționat că poliția din Wiltshire „a venit în prim plan” cu mai mult de 140 de ofițeri aflați la serviciu în cadrul operațiunii. Referitor la costurile financiare, dl Macpherson a spus că cifra ar putea crește. El a descris-o ca fiind „o operațiune națională care trebuie plătită la nivel național”.

„Nu vreau ca nimeni să uite angajamentul ministrului de poliție, Nick Hurd, atunci când a spus că guvernul va plăti costurile”, a spus el. De asemenea, Dl Macpherson a mulțumit cetățenilor din Salisbury „că au dat dovadă de rezistența”, în timp ce au fost efectuate cercetări și lucrări de decontaminare.

Șeful poliției din Wiltshire, Kier Pritchard, a descris cazul ca fiind un „incident fără precedent” care a arătat ce este mai bun al poliției din Regatul Unit.

Dl Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa, în vârstă de 33 de ani, au fost duși la spitalul din districtul Salisbury după ce au intrat în contact cu agentul nervos Novichok. Detectivul Bailey a fost, de asemenea, internat în spital pentru tratament după ce a fost expus agentului nervos. În prezent, cei trei au fost externați.

Zona comercială Maltings, unde au fost găsiți inconștienți cei doi Skripal, a fost închisă pentru a permite efectuarea unor lucrări de decontaminare și a fost redeschisă abia pe 26 mai.

Un purtător de cuvânt al Defra a declarat că polițiștii de securitate au început să înlocuiască ofițerii de poliție aflați în misiune prin împrejurimile orașului Salisbury, unde au avut loc lucrări de curățenie.

Alte 250 000 de lire au fost acordate întreprinderilor afectate de acest caz, unele au înregistrat scăderea veniturilor cu 80%.

Menționăm că, Guvernul britanic afirmă că Rusia se află în spatele atacului, dar Moscova neagă orice implicare.