/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Observatori intimidați și secție de votare închisă după ora 21. Ce încălcări a mai semnalat Promo-LEX

missing
04 iunie 2018, ora 00:06

Astfel, iată ce încălcări au fost constate de observatorii Promo-LEX:

Intimidarea observatorilor Promo-LEX – 1 caz
– SV 252 Rîșcani. În cadrul secției președintele a intimidat observatorul și a utilizat cuvinte obscene la adresa acestuia.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare – 6 cazuri
– SV 69 Botanica. O persoană neidentificată a intrat în secția de votare și a început să întrebe președintele BESV dacă buletinele de vot sunt păstrate la loc sigur. Apoi a avut întrebări cu privire la tricolorul care ar fi fără stemă din cadrul secției. La intervenția observatorului Promo-LEX domnul s-a prezentat ca fiind consilier local, însă s-a legitimat fugitiv fără ca să-i permită observatorului să înțeleagă. Din spusele altor persoane, domnul este consilier local din partea unui partid politic.
– SV 17 Botanica. Un membru de partid s-a aflat în raza SV pe parcursul votării.
– SV 231 Rîșcani. În incinta SV pe o perioada de circa 3-4 minute sau aflat 2 reprezentanți a unui concurent electoral care au comunicat cu observatorii partidului, după care au plecat.
– SV 69 Botanica. Reprezentanții unui concurent electoral s-au prezentat la SV și au chemat observatorii partidului, precum și membra BESV din partea PSRM afară să vorbească. Observatorii și membra BESV au ieșit afară. După ce membra BESV și observatorii au ieșit să vorbească cu ei, Observatorul Promo-LEX i-a întrebat pe reprezentanți de ce se află acolo, la care ei au răspuns că este dreptul lor și că vor să verifice dacă totul este în regulă. Reprezentanții au încercat să o intimideze pe observator și i-au zis că dacă dorește, poate să apeleze la poliție și să scrie contestație la președinte, apoi au plecat cu o mașină Chevrolet neagră cu numărul CQX673.
– SV 281 Băcioi. Doi cetățeni, care s-au prezentat jurnaliști de la un canal TV au venit în secția de votare. Cameramanului i s-a permis în baza legitimației, a doua persoană a prezentat doar buletinul de identitate. Au asistat la numărare.
– SV 312 Ghidighici. Pe parcursul zilei în preajma SV staționa o mașină în care se aflau 2 persoane, a fost chemată poliția pentru a afla motivul staționării, însă aceștia au declarat că nu au nimic cu alegerile.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri
– SV 278 Vatra. Observatorul Promo-LEX a fost contactat telefonic de către o doamnă care s-a prezentat drept reprezentant a unui concurent, care a îndemnat observatorul să meargă la vot.
– SV 45 Botanica. Observatorul a primit un apel telefonic de la o persoană, care s-a prezentat ca reprezentantul unui partid politic, și a îndemnat să iasă la vot.

Activități de mobilizare a alegătorilor – 1 caz
– SV 278 Vatra. Observatorul Promo-LEX a fost contactat telefonic de către o doamnă care s-a prezentat drept reprezentant a unui concurent, care a îndemnat s-ă meargă la vot.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 10 cazuri
– SV 79 Buiucani. Un alegător a depistat înregistrate în locuința sa 2 persoane necunoscute.
– SV 54 – Botanica. Un alegător s-a prezentat cu copia certificatului de deces a unui alegător inclus în listele electorale de bază. Membrii BESV au menționat în listă acest fapt și au anexat copia certificatului.
– SV 54 Botanica. Un alegător s-a regăsit în SIAS Alegeri, dar nu pe cea de hârtie. A fost introdus în lista suplimentară.
– SV 55 Botanica. Două doamne au observat la dânsele în locuință înregistrate persoane care deja de 15 ani nu mai locuiesc acolo, ambele au scris câte o cerere către CEC pentru soluționarea acestei probleme.
– SV 80 Buiucani. Un alegător nu s-a regăsit în listele de bază dar era înregistrată în SIAS Alegeri. După consultarea cu CEC, alegătorul a fost introdus în lista suplimentară
– SV 213 Rîșcani. Câțiva alegători (o familie) a identificat în listele electorale de bază o persoană străină înregistrată la adresa de domiciliu.
– SV 229 Rîșcani. Un alegător a identificat în listele electorale de bază 2 persoane străine înregistrată la adresa sa de domiciliu. Nu a fost depusă nici o contestație, alegătorul nu a mai dorit să voteze. Președintele SV i-a oferit date de contact unde acesta urmează să se adreseze cu privire la problema dată.
– SV 55 Botanica. Un alegător care a aflat că la adresa sa mai este înregistrată o persoană, a declarat că nu are încredere în alegeri și nu mai dorește să voteze.
– SV 211 Rîșcani. O persoană s-a prezentat la SV pentru a vota însă nu a fost identificată în programul SIAS Alegeri și nici în listele electorale de bază. Președinta a sunat la CEC și a fost informată că persoana nu mai are acolo viza de reședință. Alegătorului nu i s-a permis să voteze, astfel a depus o contestație.
– SV 131 Centru. Un cetățean a depistat în listele electorale de bază, numele soției sale, care este repartizată la o SV din alt sector, conform vizei de reședință. Doamna a solicitat să voteze și ea aici, i s-a permis, a lăsat o copie a buletinului de identitate.

Fotografierea buletinelor de vot – 4 cazuri
– SV 100 Buiucani. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, la rugămintea președintelui BESV poza a fost ștearsă.
– SV 160 Ciocana. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, președintele BESV a văzut dar nu s-a implicat, poza nu a fost ștearsă.
– SV 15 Botanica. Un alegător a fotografiat buletinul de vot după aplicarea ștampilei „Votat”, a fost chemată poliția și domnul a șters poza.
– SV 141 Centru. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, președintele BESV a chemat poliția, domnul a șters pozele.

Anularea buletinelor de vot neutilizate înainte de închiderea SV – 2 cazuri
– SV 17 Botanica. Membrii BESV au început anularea buletinelor neutilizate la ora 20.30.
– SV 103 Băcioi. Membrii BESV au început anularea buletinelor de la ora 20.30. La procedură a participat și șoferul care este responsabil de transportarea buletinelor către CEC. La intervenția observatorului Promo-LEX, președinta – – SV a zis ca acel domn este șofer și că el are experiență.

Altele – 2 cazuri
– SV 233 Rîșcani. După ce a fost închisă SV, au venit 2 persoane la ușă (reprezentați PSRM) care au dorit să intre în SV, însă nu li s-a permis accesul. Aceștia au declarat că vor depune contestație.
– SV 219 Rîșcani. Secția de votare s-a închis la 21:14, fiindcă o doamnă a dorit să voteze, menționând că a întârziat din cauza că a fost la serviciu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram