Politologul Dionis Cenușa susține că, victoria lui Andrei Năstase, la alegerile locale din 3 iunie, aduce speranță în rândurile votanților pro-europeni, însă acesta trebuie să demonstreze alături de aliații și echipa sa că sunt capabili să îmbunătățească, radical și în timp scurt, administrarea municipiului Chișinău.

Politologul opinează că, preluarea Chișinăului de către liderul Platformei DA este doar un început, iar modul în care va fi gestionat municipiul contează foarte mult.

„Năstase trebuie să găsească în mod urgent cele mai bune și integre cadre cu care să impresioneze locuitorii Chișinăului, dar și restul țării. Preluarea Chișinăului reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate politică imensă pentru forțele pro-UE din opoziția extra-parlamentară. Astfel, cetățenii vor avea posibilitatea să compare calitatea guvernării locale în Chișinău în frunte cu Andrei Năstase cu calitatea guvernării la nivel național, asigurată de către Democrați,” subliniază Cenușa.

Vedeți mai jos analiza completă a politologului Dionis Cenușa:

  1. Victoria lui Andrei Năstase reprezintă un eveniment important pentru forțele pro-UE din opoziția extra-parlamentară și un semnal pozitiv pentru electorat înainte de alegerile parlamentare de la finele lui 2018.
  2. Conform așteptărilor, participarea în turul 2 a fost puțin mai numeroasă, dar numai cu aprox. 21 mii de voturi comparativ cu primul tur (circa 246 mii față de peste 225 mii). Așadar, în realitate, Andrei Năstase și Ion Ceban mai degrabă au împărțit voturile celor care au participat în primul tur decât au mobilizat categorii largi și noi de votanți în turul 2. Astfel, cota participării în turul 2 a fost de 39,2% sau cu circa 4% mai mult decât în primul tur – 35.53%.
  3. Socialistul Ion Ceban a primit cu 25.213 mai multe voturi decât în primul tur (91.575), iar Andrei Năstase cu 57.629 mai multe voturi (71.803). Candidatul Platformei DA a beneficiat de votanții care și-au dat voturile pentru forțele unioniste (10.163 voturi), PL (8.078) și alte forțe, care s-au pronunțat deschis în favoare lui Năstase. Voturile anterior exprimate pentru Silvia Radu (39.460) au fost împărțite între Năstase și Ceban.
  4. Socialistul Ion Ceban a depășit pragul de 100 mii de votanți, dar fără a primi sprijin deschis din partea altor forțe politice, deși fiind favorizat în presa asociată cu PDM.
  5. Victoria lui Andrei Năstase se datorează parțial votului de boicot împotriva lui Ion Ceban, ceea ce a caracterizat caracterul crucial al votului geopolitic.
  6. Declarațiile liderului Platformei DA confirmă faptul că Andrei Năstase vede victoria în capitală ca parte dint strategia electorală pentru alegerile parlamentare din 2018. În loc de anunțarea planurilor electorale ulterioare, Năstase trebuie să se concentreze pe trasarea primilor pași pentru afacerile primăriei, a căror neglijare poate avea costuri politice majore pentru Platforma DA și partenerii săi politici. Greșelile și ezitările lui Năstase în funcția de primar al Chișinăului vor fi contabilizate și folosite ca critici de către Ion Ceban și Socialiști, pregătindu-se pentru alegerile locale din 2019.

Reamintim că, Andrei Năstase este noul primar general al municipiului Chişinău. Acesta a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor, iar contracandidatul său, Ion Ceban, de la Partidul Socialiștilor – 47,43%. Pentru Andrei Năstase au votat 129.432 de chișinăuieni, iar pentru Ion Ceban – 116.788. Conform datelor preliminare, la cel de-al doilea tur al alegerilor locale noi au participat 248 674 alegători, ceea ce constituie 39,12% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale. Mandatul primarului ales este de un an, până la alegerile locale generale din 2019.