„Promo-LEX” au prezentat bilanțul încălcărilor depistate în cel de-al doilea tur al alegerilor din Chișinău. Observatorii au documentat inclusiv abateri grave, dar au sesizat și un gest de maturitate politică.

„Cea mai răspândită încălcare a alegerilor în procesul numărării voturilor pare a fi neprezentarea de către un singur funcționar electoral a buletinelor de vot pentru tot publicul prezent în sala unde se desfășoară numărarea voturilor. Practic în 72 de secții de votare din 306 această procedură a fost încălcată și buletinele de vot fiind numărate și procesate altfel decât cum prevede procedura legală”, a menționat Pavel Postică, director de program „Promo-LEX”.

În una din secțiile de votare a fost constatată prezența persoanelor neautorizate în timpul numărării voturilor, iar în 6 secții au fost întocmite procese verbale din cauza diferenței de date: „Nu au fost coincidențe în patru secții de votare în ceea ce privește numărul buletinelor de vot primite de biroul electoral a secției de votare care, în mod normal, ar trebui să fie egal cu numărul de alegători care au primit buletinele de vot și numărul buletinelor de vot neutilizate și anulate”.

Promo-LEX a efectuat și o simulare prin care rezultatele acumulate de concurenți au fost pliate pe cele 11 circumscripții uninominale din Chișinău. Astfel, dacă în primul tur PSRM ar fi câștigat în nouă circumscripții, în cel de-al doilea tur PPDA ar câștiga un număr mai mare de mandate decât socialiștii.

Promo-LEX a menționat și faptul că, în premieră, un candidat care a pierdut scrutinul, a recunoscut înfrângerea public și a felicitat contracandidatul, gestul fiind apreciat ca dovadă de maturitate politică.