Deputata liberală Alina Zotea a depus o sesizare la Procuratura Generală și o interpelare la Ministerul Afacerilor Interne cu privire la sancționarea de către angajații Inspectoratului Național de Patrulare a taximetristului Vadim Todorov. Reamintim că, incidentul s-a întâmplat sâmbătă, 2 iunie, iar bărbatul a fost amendat pentru faptul că avea lipit pe luneta automobilului un abțibild cu inscripția „Eu sunt împotriva creșterii prețurilor la carburanți”.

Din declarațiile persoanei sancționate, se vede explicit că ceea ce a constituit temei pentru sancționarea șoferului reprezintă un autocolant lipit pe luneta automobilului cu inscripția în limba rusă ce în traducere în limba română semnifică „Eu sunt împotriva creșterii prețurilor la carburanți”.

Potrivit liberalei, autocolantul lipit pe luneta automobilului cu inscripția „Eu sunt împotriva creșterii prețurilor la carburanți” nu întrunește condițiile definite în lege pentru a putea fi catalogată drept publicitate (reclamă), dar reprezintă exprimarea în public al dezacordului persoanei referitor la creșterea recentă a prețurilor pentru carburanți. „În conformitate cu prevederile art. 1 din Legea nr. 1227 din 27 iunie 1997, publicitatea (reclama) reprezintă informaţia publică despre persoane, mărfuri (lucrări, servicii), idei sau iniţiative (informaţie publicitară, material publicitar) menită să suscite şi să susţină interesul public faţă de acestea, să contribuie la comercializarea lor şi să ridice prestigiul producătorului”, a scris Zotea pe pagina sa de Facebook.

Zotea consideră că acțiunile angajaților Inspectoratului național de patrulare au reprezintat un act de intimidare a cetățenilor având drept scop îngrădirea dreptului la libertatea de exprimare.