Vlad Plahotniuc, președintele PDM, efectuează în această perioadă o deplasare în Statele Unite ale Americii. Potrivit unui comunicat de presă remis, acesta are programate mai multe întâlniri cu lideri politici, membri ai societății civile și reprezentanți ai mediului universitar american.

Plahontniuc a avut luni o întâlnire cu congresmanul de Texas Pete Olson, care este și președintele Grupului parlamentar SUA – Moldova. Cei doi ar fi discutat despre cum „Republica Moldova lucrează în această perioadă pentru asigurarea alternativei energetice a țării”.

Alături de președintele PDM, Vlad Plahotniuc, la întâlnirea cu congresmanul american au fost prezenți vicepreședinții partidului Andrian Candu și Vlad Cebotari.

Reamintim că, la începutul anului 2018, PDM a încheiat un contract cu o companie de lobby din SUA. Este vorba de compania americană Cogent Strategies LLS, fondată de Kimberly Fritz. Aceasta este cel puțin a patra companie străină de lobby care promovează interesele Partidului Democrat. În doar doi ani, PDM a cheltuit peste un milion de dolari pentru serviciile de lobby.

Potrivit contractului semnat, Fritts va desfășura activități de cercetare și analiză a domeniilor prioritare pentru PDM, îi va consilia în probleme geopolitice, va dezvolta și va difuza materialele conexe și va desfășura activități de informare cu reprezentanții mass-media și organizațiile neguvernamentale. La solicitarea clientului democrat, americanii vor organiza întâlniri cu reprezentanții mass-mediei și organizațiile neguvernamentale.

Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de șase luni și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Acesta va rămâne în vigoare până la 30 iunie 2018. Servicii prestate de Cogent Strategies LLS vor costa PDM-ul 120 mii dolari (echivalentul a peste două milioane de lei), care vor fi plătite în două tranșe a câte 60 mii dolari.