Maia Sandu a cerut din nou anularea sistemului electoral mixt. PAS argumentează prin faptul că noul sistem electoral avantajează socialiștii și va conduce la instaurarea unui parlament nereprezentativ. Cei de la PAS au făcut o analiză în baza rezultatelor alegerilor din Chișinău și au ajuns la concluzia că, deși capitala a fost câștigată de un candidat proeuropean, în cazul alegerilor parlamentare, pe circumscripții uninominale, majoritatea mandatelor le-ar reveni socialiștilor. Democrații, care au impus sistemul mixt contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, spun că PAS pur și simplu continuă campania electorală.

„Noi cerem Partidului Democrat în special să anuleze sistemul mixt. Pentru că acest sistem va duce la un Parlament nereprezentativ, iar asta poate implica nerecunoașterea alegerilor parlamentare,” susține Maia Sandu, președinta PAS.

„Acest sistem electoral este foarte nociv pentru sistemul democratic din Republica Moldova. 03:41 – 04:00 Deși candidatul proeuropean a luat 52%, 9 din cele 11 circumscripții, vor fi adjudecate de către reprezentanții PSRM. Sunt doar 2 circumscripții uninominale care ar reveni reprezentanților partidelor proeuropene,” a adăugat Sergiu Litvinenco, membrul biroului permanent PAS.

PAS acuză democrații de faptul că, prin acest proiect de lege, promovat de PDM, la putere ar putea ajunge partidele pro-ruse.

„Partidul Democrat a creat toate condițiile pentru ca următoarea guvernare să fie preluată de către Partidul Socialiștilor, de către Igor Dodon, iar odată cu aceasta, practic de către Kremlin,” adaugă Litvinenco.

În replică, PDM susține că, prin aceste declarații, Maia Sandu pur și simplu își continuă campania electorală.

În viziunea mea, este trecerea lentă de la campania electorală pentru mun. Chișinău deja pentru campania electorală parlamentară. A fost analiza și din partea organismelor internaționale, inclusiv al Comisiei de la Veneția. Chiar dacă Comisia de la Veneția de la bun început s-a expus într-o oarecare măsură negativ. Autoritățile de la Chișinău au dat răspunsuri la toate punctele inclusiv și cu cele care nu erau de acord, dar sub aspect juridic practic toate au fost luate în considerație,” a menționat Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

Inițiativa trecerii la sistemul electoral mixt îi aparține lui Igor Dodon. Mixtul a fost votat vara trecută de deputații PD, PSRM și PPEM în pofida protestelor societății civile și contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Încercările ulterioare ale societății civile de a obține anularea sistemului mixt prin referendum au fost blocate de Comisia Electorală Centrală. Potrivit analiștilor politici, sistemul mixt este unica șansă a democraților, care controlează momentan puterea, de a-și propulsa reprezentanți în viitorul Parlament.