Zeci de instituții de învățământ riscă să rămână nereparate, chiar dacă o parte din banii destinați renovării acestora deja au fost investiți. Vorbim de milioane de lei. Proiectele ar putea fi „conservate”, iar banii investiți până acum se vor pierde. De ce se întâmplă asta – vedeți în reportaj.

Această construcție la Gimnaziul Nr.86 din sectorul Buiucani al capitalei a început încă în 2014. Aici urmau să fie înălțate două clădiri – o sală sportivă și două cabinete de educație tehnologică pentru băieți. Lucrările au fost efectuate în proporție de mai puțin de 50 la sută, iar acum construcția urmează a fi conservată.

Ei au săpat groapa ceia, au început construcția, apoi au săpat aici jumătate și li s-au terminat banii și aici s-au oprit. Pe urmă au finisat înăuntru puțin și afara cu ciment. S-a ajuns la concluzia că trebuie conservată construcția”.

Altă instituție – altă problemă. Directoarea liceului teoretic „Minerva” își dorește o cantină pentru elevi și profesori. Numai că bani nu sunt.

Am convenit la consiliul de administrație ca să intervenim pe lângă CMC pentru a da consimțământul ca să se construiască o cantina aici în curtea liceului, o anexă la blocul principal. Demersurile noastre au fost analizate și din anul 2014 s-a elaborat proiectul cantinei, în 2017 s-a finalizat. În bugetul primăriei nu se regăsesc cele 13 milioane – atât costă construcția unei cantine”, explică Ana Macarevici, directorul liceului teoretic „Minerva”.

Nici la liceul teoretic, Waldorf din sectorul Râșcani al capitalei situația nu este mai bună. Deși instituția urma să fie supraetajată, iar costurile sunt de 16 milioane de lei, municipalitatea a alocat doar o sută de mii de lei, iar din această cauză lucrările de construcție nici nu au început.

Directorul liceului spune că ideea extinderii a venit după ce ar fi crescut solicitările pentru înscrierea copiilor la această școală, doar că suma alocată de către Primărie este prea mica.

Nici o echipă de construcție nu se va porni ca cu o sută de mii să înceapă o construcție. Însăși că avem deja o sută de mii de lei pe cont avem careva speranțe pe viitor că vom rezolva problema noastră acută a lipsei spațiului în instituție”, a declarat Andrei Dubceac, directorul liceului teoretic „Waldorf”.

La ședința de ieri a Primăriei, șeful Direcției construcții capitale, Alexandru Panfilii, a spus că pentru ca proiectele la instituțiile de învățământ să poată fi continuate ar mai fi nevoie de zeci de milioane de lei.

Avem în jur de 80 milioane lei costul lucrărilor care au fost incluse în programul investițiilor capitale, dar nu au fost finalizate din diferite motive și din lipsa surselor financiare. La ora actuală dacă ar fi să finalizăm obiectivele care au fost incluse pe parcursul anilor avem nevoie de 90 milioane lei”, afirmă Alexandru Panfilii, șef ÎM Direcția Construcții Capitale.

Cazuri când Primăria a investit bani cu țârâita instituțiilor de învățământ, fără a duce construcțiile până la capăt mai sunt. La fel se întâmplă la Liceul teoretic „Tudor Vladimirescu”, „Natalia Gheorghiu”, la Liceul sportiv Nr.3, dar și la alte instituții. Doar că managerii acestora au refuzat să discute cu echipa TV8.

Reporter: Carolina Bețivu;
Imagine: Xenofont Gherghelaș.