/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Rectorul ASEM, despre anularea tezelor suspectate că ar fi cumpărate: „Eu nu cred că vom avea motive să fie anulate diplomele cuiva”

05 iunie 2018, ora 17:52

Percheziții au avut loc la domiciliile și în birourile suspecților. În momentul în care unul dintre ei s-a pomenit cu mascații la ușă, a încercat să se debaraseze de mai multe probe. Din imaginile video furnizate de CNA se vede cum o persoana transmite pe la balcon, unui vecin, o geantă. Ulterior oamenii legii au ridicat cutia și o geantă din apartamentul vecin în care au depistat sume mari de bani.

În birourile profesorilor de la ASEM, procurorii au găsit liste cu numele unor studenți și sumele de bani primite de la aceștia, precum și numele profesorilor care au primit banii. De la decanatul Facultății economie generală și drept procurorii au ieșit cu un calculator și o cutie sigilată.

Nici angajata academiei, aflată în biroul decanatului, nu a binevoit să ne vorbească. Femeia a închis ușa în fața camerei și a trimis reporterii … la rectorat.

„- Cum comentați acuzațiile?
– Vă rog, la etajul trei. Toate întrebările la etajul trei.
– Este adevărat că se percepeau taxe?
– Vă rog, la etajul trei. Vă rog. Nu știu nimic. Ieșiți, vă rog.
– Dar ce au spus cei de la Procuratură?
– Nu știu nimic
„.

Potrivit probatoriului, profesorii din cadrul ASEM conlucrau cu mai mulți intermediari din afara universității. Ultimii identificau studenții cărora le propuneau sĂ cumpere notele la examene.

Potrivit celor de la CNA, pentru susținerea unui examen studenții trebuiau să achite până la o mie de lei, nota pentru practica de producție costă între o mie și o mie cinci sute de lei, iar pentru aranjarea tezei de licență sau de master era percepută o taxă de până la 500 de euro.

Unul din șefii departamentelor „vizitate” de ofițerii CNA a spus că nu știe nimic despre dosarul penal pornit și a respins acuzațiile.

Eu pot să vă zic de partea susținerilor tezelor că susținerea tezelor este publică. Poate să vină să fie prezent oricine la susținerea publică. Și mă miră faptul că doar în sală sunt studenții prezenți, și îmi este un pic straniu lucrul acesta”, afirmă Gheorghe Țurcanu, șef departament management ASEM.

Rectorul ASEM a spus că nu cunoaște detalii și nu poate comenta dosarul. El a precizat însă că anterior au fost cazuri când profesorii au fost eliberați din funcții pentru acte de corupție.

Cunoașteți despre astfel de cazuri la ASEM? Păi noi am avut situații în care au fost concediați profesorii în anii anteriori, din cauza asta. Lor li s-a spus să plece. Au plecat atunci când am avut sesizări din partea unor studenți”, explică Grigore Belostencinic, rector ASEM.

Întrebat dacă tezele care se vor adeveri că au fost cumpărate vor fi anulate, Belostecinic nu a putut oferi un răspuns clar.

Eu nu cred că vom avea motive să fie anulate diplomele cuiva. Aici mergeți prea departe. Noi desigur că vom analiza lucrurile acestora fiindcă a fost o lovitură asupra noastră foarte dură”, a declarat Belostencinic, rector ASEM.

Cei șase profesori și trei intermediari au fost reținuți pentru 72 de ore. Dacă vor fi recunoscuți vinovați, suspecții riscă până la 10 ani de pușcărie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram