Start examenelor de Bacalaureat! Alolingvii au susținut primul examen - la limba română. În primele ore de la începerea examenului, nu s-a văzut nici țipenie de om prin preajma centrului de evaluare. Primii elevi au ieșit afară abia după două ore de scris.

„- Ă, nu prea greu.
– Te-ai pregătit mult?
– Nuu, ieri. Important să nu pic, gata. Cred că va fi un 6 cu siguranță, așa un 6 puternic”.

Unii spun că s-au descurcat bine. Pentru alții – examenul a fost o provocare.

„- Nu m-am pregătit.
– De ce?
– Mi-a fost lene”.

„Cum s-a primit, așa am răspuns”.

Alții, în schimb, au reușit să recite pasaje din „Scrisoarea a III-a”, poem care s-a regăsit între itemii de la examen: „Dușmănit vei fi de toate, fără a prinde chiar de veste”.

Iar o elevă intenționează să-și continue studiile la București: „Lucrarea mi-a plăcut foarte mult și nu mi s-a părut complicată. După asta vreau să merg să învăț în București, de aia știu așa de bine limba română”.

Cei mai emoționanți au fost părinții. O mamă a venit să-și întâmpine fiica la finalul examenului: „De dimineață am venit, cu toate că ea era împotrivă ca să vin și i-am spus că „Mă duc!”, dar nu pot! Mai ușor o să fie dacă-s alături. Știu că o să iasă și o să mă ocărască că aicea, da-s aici”.

Emoțiile mari au adus-o până la lacrimi: „– Văd că aveți lacrimi în ochi. – Nu da cum să nu le am. Lacrimi de mamă. Poate mai ușor mi-ar fi să fi dat eu”.

Emoțiile l-au atins și pe un bunic, care și-a așteptat, îngrijorat, nepoata în fața centrului de examen:
„- Aveți emoții?
– Da! Credeți că aveți mai mari emoții decât ea?
– Cred că da. Retrăiesc!”

Profesoara de limbă română a unei clase participante la examen ne-a asigurat, însă, că elevii au făcut față cu brio probei. „Au ieșit destul de repejor, s-au descurcat, cei care primii au ieșit mi-au spus ca s-au descurcat cu testul, a fost accesibil”.

La primul examen de Bacalaureat din această sesiune au fost înregistrați aproape 3000 de candidați. Următorul examen va avea loc vineri, pe 8 iunie, la limba de instruire, iar ultimul – pe 22 iunie.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Oleg Cozlov