Republica Moldova este situată pe locul 64 din 163 în clasamentul Global Peace Index, publicat miercuri, 6 iunie, de Institutul pentru Economie și Pace (Institute for Economics and Peace). Astfel, Moldova a coborât două poziții față de anul trecut, când s-a clasat pe locul 62.

România s-a situat pe locul 24 mult mai sus decât Moldova, în timp ce Ucraina este pe poziția 152, practic la coada clasamentului, iar Federația Rusă pe 154.

Indicele rezultă din 23 de indicatori, care iau în considerare atât conflictele pe plan intern (indicatori, cum ar fi rata de crime comise, nivelul la infracţiuni în societate), cât şi extern (numărul de conflicte externe, rolul lor şi durata). Pentru fiecare indicatori o ţară poate obţine cel mult cinci puncte, dar cu cât mai puţine puncte obţine o ţară, cu atât aceasta este considerată mai paşnică. Deci Moldova a obţinut doar 1,309 puncte în militarism, 1,805 puncte în conflicte armate interne şi externe şi 2,404 puncte la siguranţa publică. Indicele total constituie 1,939.

Cea mai pacifistă este considerată este Islanda, care conduce clasamentul „Indicele global al păcii” din anul 2008. Aceasta este urmată de Noua Zeelandă, Austria, Portugalia, Danemarca, Canada, Republica Cehă, Singapore, Japonia și Irlanda. La sfîrşitul clasamentului s-au poziţionat Siria, Afganistan şi Sudanul de Sud.

Potrivit autorilor studiului, timp de un an la nivel mondial indicele de pace a scăzut cu 0,27% din cauza scăderii nivelului de securitate publică în 92 de țări din lume incluse în rating. În același timp, se remarcă faptul că 71 de țări și-au îmbunătățit performanțele. „Patru zone cele mai pașnice: Europa, America de Nord, regiunea Asia-Pacific și America de Sud – au înregistrat o scădere a nivelului de pace”, notează autorii.